Изборите за нов патриарх в четири епархии още не са узаконени

7050
Изборите за нов патриарх в четири епархии още не са узаконени

Проведените на 13 януари избори за нов патриарх в Пловдивска, Великотърновска, Силистренска и Западноевропейска епархия все още не са признати от Светия синод.

Светият синод не е узаконил изборите за епархийски представители в Силистренска епархия, защото преписката още не е предадена, в Западноевропейската, защото има пропуски в документацията, а в Пловдивска и Великотърновска, защото документите са адресирани не до наместник-председателя митрополит Кирил, а до Светия синод. Тези четири случая ще бъдат разисквани в понеделник, 21 януари, на разширено заседание на Синода, предаде БНТ.

В неделя, 13 януари, бяха избирани свещениците и миряните, които ще гласуват за нов патриарх на 24 февруари. Светият синод не уважи и жалбите на свещеници от Трънско и Самоковско, че изборите са проведени противоуставно и трябва да бъдат касирани.

Синодът не е уважил отворено писмо на трима свещеници от Трънско срещу изборите, защото възражение можели да правят само епархийските избиратели. По тази причина не е уважена и жалбата на отец Петър от Самоков. Той искаше касиране на избора, защото списъкът с достоизбираемите беше изготвен само от митрополит Кирил. Според Светия синод мандатът на отец Петър като избирател е изтекъл.

В понеделник се очаква да се определи датата, на която Синодът трябва да избере с тайно гласуване тримата кандидати за патриарх. Последната възможна е 17 февруари. Засега никой митрополит официално не е изпратил писмо, че отказва да бъде избиран.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com