Калфин: Виновна за европарите за фолкпевици, е държавата

15589
Калфин: Виновна за европарите за фолкпевици, е държавата

Това, че е скандално излезе и по световните агенции. Не е виновен този, който е получил парите, има конкурс. А този, който е поставил приоритетите в конкурсите, това е държавата.

Това каза пред БНТ евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ивайло Калфин във връзка с това, че България реши да отпусне 1 милион евро от европейските средства на "Пайнер медиа".

Това не е начинът, по който държавата да подпомага европейската или българската икономика. Надявам се в тези процедури да няма умисъл от страна на държавата, уточни Калфин. Ще видим дали тези продуценти, които получават милиони, дали няма да се включат в някоя кампания за изборите. Това е поредният пример как харчим европейски пари безсмислено за икономиката. Субсидиите за фолк продуценти ще влязат в класация - има английски сайт, който показва безумни инвестиции с европари, това е една от причината европейците да искат намаляване на евробюджета. Съжалявам, че България влезе в тази класация, каза Калфин.

За българското земеделие, той посочи, че не очаква да намалеят парите за проектни плащания, но очаква да остане широка разликата за плащане на българските земеделци и тези, които получават от съседни страни, включително Гърция.

"Последното предложение, което Ромпой направи, намалява оригиналното предложение на комисията с около 80 млрд. евро, сега се говори за още едно намаление. В преговорите виждаме и че няма основание за искане на изравняване на субсидиите. Ние имаме най-силен глас в съвета, там, където страната ни може да блокира решения, ако съответстват на целите. Проблемът е, че земеделието ни не е неконкурентно, ние изнасяме суровини и зърно, много малка е преработвателната промишленост, много малко средства остават в България за производство на консерви и сирена, примерно.

Проблемът е как държавата организира плащанията. Ако продължава така, ще се обезлюдят съвсем селата", заяви евродепутатът. Той обясни, че земеделието ни може да си върне позициите, ако се субсидират много по-добре не само животновъдство, зърнопроизводство, зеленчукопроизводство, ако се насочват средства и по програма "Конкурентоспособност", която отиде за попфолкпевиците, така че България да изнася преработени продукти, не просто да засяваме и да изнасяме зърно от страната.

За младежката безработица Ивайло Калфин каза, че те настояват с европейски средства да се финансира младежката гаранция или т. нар двойна система. "Това е система, в която младите хора влизат в професионално образование, правят се съвместни проекти заедно с работодателите и бизнеса, доказано е, че това води до ниска безработица. Ние ще се борим това да се финансира с европейски средства или поне частично. Младежката безработица става приоритет на ЕС. Освен приоритетите, въпросът е това да се случи и с реалните политики. Тази кампания за младежка гаранция се радвам, че получи отзвук. Има страни, в които е над 50% младежка безработица, около 40% са реално неработещите млади и неучещи в България, което е изключително висок процент", каза още Калфин.

Отчитаме парното сами

Самоотчет на парно, ток, вода и газ позволява Европейският съюз, за да може клиентите да получават реални сметки за своето потребление....

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com