Мирослав Найденов: Единственият опасен щам на птичи грип никога не е констатиран у нас

5953
Мирослав Найденов: Единственият опасен щам на птичи грип никога не е констатиран у нас

Единственият щам на птичи грип, който е опасен за хората, е H5N1, който причинява грипа и при хората. Той не е констатиран у нас. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов във връзка с публикация в печатна медия, че е укрита информация за умъртвени 15 165 патици преди празниците в Пловдивско, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не е официализирала данните, за да не се предизвика паника в населението, посочват пред медията.

В България няма птичи грип, но се готвим

В България към момента няма птичи грип, нито има опасност за хората. Това каза директорът на Българската агенция по безопасност на хран...

Министър Найденов изказа мнението си не като министър, а като ветеринарен лекар и експерт. „Това е нископатогенен щам и такива има хиляди. Ако обявяваме всеки ежедневно, няма да ни стигне бюлетинът. Има хиляди щамове не само по птиците, а и при останалите домашни животни. Ежедневно има заболявания и ние не можем да обявяваме абсолютно всички. Тъй като този е свързан с чисто икономически загуби при животните, затова се е пристъпило към унищожаване”, каза Найденов.

В България никога не е имало птичи грип от опасния за хората щам, бе категоричен той. „Преди години имаше психоза, властите побързаха да я обявят, и спомняте си какво стана - станахме за смях на ЕС. Избихме птиците, и когато се направиха изследвания за този щам в референтна лаборатория, се оказа не опасният щам, а нещо друго. Не виждам драма за това. Има си Закон за ветеринарномедицинската дейност у нас, в който е описано, че при унищожаване на животни, от какъвто и да е вид във връзка с предотвратяването на заразни заболявания, собствениците на тези животни подлежат на обезщетения”, допълни министър Мирослав Найденов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com