Нова измама със SMS се вихри из "Фейсбук"

76192
Нова измама със SMS се вихри из "Фейсбук"

Социалната мрежа Facebook стана поле на поедната измама. Без знанието на потребителите от техните профили се разпространяват съобщения, в които молят приятелите си да изпращат есемеси на определени номера. Оказва се, че цената едно кратко съожщение е 6 лева, предупреждават от Нова телевизия.

„Потребителите трябва да се вгледат в настройките за сигурност във Facebook, там има почти безгранични възможности, подчерта Спас Иванов, IT специалист.

Раздялата в социалната мрежа е по-болезнена

Раздялата винаги е била тежко изживяване, но тя става още по-болезнена в ерата на техническия прогрес. Ако преди можеше да скъсаш снимк...

На 9 август Димитрина Христева получава следното съобщение от нейна приятелка във Facebook: „Моля те, влез и харесай страницата ми за околната среда. След като се логнеш във Facebook, ще те пренасочи. Умолявам те, харесай я”.

„Самата дама има магазин за цветя и направих връзка цветя, околна среда, абсолютно естествено”, обяснява потърпевшата. „Направи ми впечатление обаче, че трябваше да последвам линка към съответната страница, но преди да стигна до нея, трябваше да изляза от профила си и да се логна наново”, допълва Димитрина Христева.

Без да подозира, че тези инструкции се дават не от нейната приятелка, а от някой друг, разбил профила й, Димитрина пита: „Дани, това да не е някакъв вирус”. Отговорът е „не”.

Димитрина стигнала до страница, която била на млади хора, за опазване на околна среда.

Българският Facebook залага на комуналното начало

Социалните мрежи вече са неизменна част от живота ни – за добро или за не чак толкова добро. Истината обаче е, че без тях малко х...

Минути по-късно въпросният хакер, който успява да сканира паролата, влиза в профила на Димитрина и започва да изпраща съобщения до приятелите й във Facebook, които гласят: „Можеш ли да пратиш есемес от 0,24 лв., че ми трябва спешно, а телефонът ми прави проблеми”.

От някои от съобщенията става ясно, че хакерът събира средства за кауза, свързана с Българския червен кръст. След като виждат това, приятелите на Димитрина се усъмняват и й звънят, за да я попитат дали тя е авторът на този текст.

За късмет реагира бързо и никой от приятелите не изпраща есемес. Жертва на същата измама става и арабистът Владимир Чуков. Разбира го, след като цял ден не успява да влезе във Facebook.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com