От ДФЗ намалиха драстично числото на неусвоените средства по ПРСР

25138
От ДФЗ намалиха драстично числото на неусвоените средства по ПРСР

Доста по-ниска цифра на неусвоени средства по Програмата за развитие на селските региони (ПРСР), отколкото дават от ЕК и от Министерството на земеделието, посочи изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов. Както е известно, тези пари ще бъдат загубени от страната ни поради невъзможност да ги усвоим.

Според Порожанов 51 млн. евро са неусвоените средства по ПРСР, изпълнявана от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). Те са от бюджет 2010, който се разплаща през 2012 година, предаде Агенция "Фокус".

Земеделските субсидии вредят

Три са нещата, без които човек не може да оцелее – кислород, вода и храна. И докато върху първите две все още няма установен пъле...

Порожанов обясни, че бюджетът на ДФЗ, определен през 2010 година по Програмата за развитие на селските райони, е на обща стойност 432 млн. евро. Към началото на 2013 година разплатените суми са около 381 млн. евро, следователно неусвоените средства от бюджета са 51 млн. лв., или 88% усвояване по програмата. Горе-долу с толкова ще бъде намален и бюджетът на програмата за следващия програмен период.

Като причина за неусвоените суми Румен Порожанов посочи ос 2, която включва агроекологичните и горските мерки, или т.нар. „зелени мерки”. Друг проблем на Програмата за развитие на селските райони е забавянето с две години на започването на програмата. Основната цел на фонда е да намали възможно най-много загубите по програмата.

Изпълнителният директор на ДФЗ посочи, че през изминалата година са сключени договори с бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за около 800 млн. евро.

Редактор: Ивайло Петров

МЗХ пак дава 50 хил. лева за интернет услуга, свързана с ПРСР

След скандала, при който се оказа, че Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е дало 50 хил. лева за изработка и поддръжка на про...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com