Семейство от Русе се натрови с ананас от Коста Рика

12359

Семейство от Русе се натрови с ананас от Коста Рика. Екзотичният плод е бил закупен от голяма търговска верига. След подаден сигнал до Агенцията за безопасност на храните незабавно е била разпоредена проверка, съобщи БГНЕС.

Семейството на Даниела Ганчева редовно консумира ананас, но това е първият случай, в който получава здравословни проблеми. "На външен вид той беше малко по-различен от досега купуваните от нас ананаси, беше с по-зелен цвят на кората и доста по-голям по размер. В момента на консумация усетих чувствителност в устна кухина и след няколко изядени парченца видях, че по небцето и по езика имам кръв. И усещах болки, чувствителността беше като от изгорено", разказва потърпевшата.

Оказва се, че съпругът и дъщеря й са получили същите оплаквания. Незабавно потърпевшите са подали сигнал към Агенцията по безопасност на храните в Русе. "Ние нямаме претенции към веригата магазини, защото и друг път сме купували ананас от тях, може би става въпрос за инцидентен случай, но се притеснихме, че подобно нещо може да се случи и на други хора. Ако са с по-слаба имунна система, малки деца или хора с някакви алергии, те биха могли да имат много по-сериозни симптоми, отколкото имахме ние", обясни Даниела Ганчева. Вече трети ден тя и семейството й все още чувстват дискомфорт от ананаса.

От Областната дирекция по безопасност на храните са направили проверка в хипермаркета, но се оказало, че въпросната партида от ананас е изчерпана. Според инспекторите най-вероятно се касае за изолиран случай, тъй като няма други подобни жалби. "Предполагам, че не е била обелена външната обвивка на ананаса. Редно е да се обели колкото се може по-дълбоко защото под люспите на шишарката на ананаса има едни семенца, които са алергени и които е възможно да причинят оплаквания", коментира д-р Мартин Марков, главен инспектор ОДБХ-Русе:

Пробите от проблемния плод все още не са готови. От агенцията по храните предупреждават да се внимава много при консумация на екзотични плодове, защото често кората се обработва с химикали, за да са по-трайни.

Редактор: Е. Гигова

Лондон: Русия уби Литвиненко

Британските власти разполагат с достатъчно доказателства, за да уличат Русия в участие при отравянето на Александър Литвиненко, пише ка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com