Сурвакаха Цветанов и му пожелаха да прави повече пари за ромите

6652

Сурвакарчета от ОУ "Св. Климент Охридски", село Тишевица, Врачанско поздравиха с ромската Нова Година министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, съобщи БГНЕС.

Цветанов, който е и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, прие децата в сградата на МВР, а те пък от своя страна му донесоха две печени гъски, баница и питка и му пожелаха много здраве, щастие и късмет. "Пожелавам му да е жив и здрав и да прави повече пари за нас", каза десетокласничката Силвия.

Сурвакарчетата посетиха Цветанов по инициатива на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе", който от десет години работи в сферата на образователната интеграция на ромските деца. Празникът "Василица" се тачи от ромите като началото на ромската Новата година. По традиция на този ден ученици-сурвакари посещават различни институции, за да пожелаят здраве и берекет. Празнуването на Василица е свързано със стара легенда, разказваща как Дяволът разрушил моста, по който вървели ромите, но свети Васил построил отново моста, за да могат те да преминат над пречистващата със силата си вода и да започнат своя нов живот.

Според "Амалипе" училището в село Тишевица е пример за това какво следва да бъде едно средищно училище. Освен отличната и добре поддържана материална база, то предлага целодневно обучение и столово хранене за всички ученици. Сформирани са разнообразни клубове по интереси, извънкласни дейности и СИП. Всички ученици изучават СИП "Фолклор на етносите – ромски фолклор", който се ползва с особена популярност. Родителите са ангажирани под различни форми с дейността на училището, както и местните неформални ромски лидери.

Учителският колектив е силно мотивиран за работа, а директорът е енергичен и с доказан организационен и управленски опит. Индикатор за високото качество на образование е фактът, че малкото български деца от Тишевица и околните села се обучават в училището, а не в гр. Враца. Вече осем последователни учебни години в училището работи успешно група по СИП "Ромски фолклор", в която се обучават и деца от неромски произход.

Т. Белев: Държавата да си понесе отговорността

Докладът на Междуведомствената комисия за случая с дюните край Несебър те си го пишат самостоятелно и трябваше да бъде предаден в петък...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com