Терзиева: По времето на ГЕРБ обектите не са пускани незабавно

8495
Терзиева: По времето на ГЕРБ обектите не са пускани незабавно

Твърдението, че по времето на ГЕРБ обектите са пускани незабавно, е невярно. Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, цитирана от „Фокус”.

Тя добави, че е озадачена от обвиненията на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов към нея за забавянето на пускането на участъка от автомагистрала „Хемус". По-рано днес бившият министър-председател призова премиера Пламен Орешарски незабавно да се освободи от Десислава Терзиева, а прокуратурата да се самосезира заради престъпното нехайство на строителната министърка, която забави откриването на готовия участък и при катастрофа край гара Яна загинаха двама души, а петима бяха ранени.

Борисов поиска оставката на Десислава Терзиева заради катастрофата при п.в. Яна

Изказвам съболезнованията си към близките на жертвите при катастрофата при пътен възел „Яна“. Призовавам премиера Орешарски...

Доколкото помня, болшинството от обектите са пускани с Акт 15 и Акт 16, което означава, че са работели две комисии за приемането на обекта, за което е необходима минимум една седмица от окончателното завършване на строителните работи. Ако това не е така, означава, че е осъществяван натиск върху приемателните комисии, което недопустимо", заяви Десислава Терзиев.

Аз поех отговорността да пуснем участъка СОП-Яна с разрешение за временно ползване, за да отпушим по-рано трафика. Ако трябваше да чакаме Акт 16, то обектът трябваше още да седи затворен", обясни министърът.

„Днес отмених церемонията за откриване на новата отсечка от магистрала „Хемус" и бе извършен само водосвет за здраве и за безопасно ползване на пътя. От петък съм подложена на натиск от кмета на София и бившия премиер да пусна движението по новопостроения участък незаконно. Като министър и юрист, аз държа да се спазват законите и процедурите. Държа не само на качеството на обектите, но и на безопасността на движение. Не мога да си позволя да пусна пътен участък, ако няма гаранции за качество на строителството и безопасността на движещите се по него. Всичко това се удостоверява от комисия от компетентни експерти на строител, надзор, проектанти, АПИ и „Пътна полиция", посочи министър Терзиева.

Комисията е започнала работа в четвъртък, работила е и през почивните дни и приключи своята работа днес сутринта. Днес бяха подписани протокол 15 и Заповедта за временна организация за експлоатация на участъка. Аз се доверявам на професионалистите от моя екип, а не на неправомерни информации, пуснати от политици и неспециалисти. Положените асфалт и маркировка не означават, че един път е готов за експлоатация", каза още тя.

Папазов: Движението през Яна ще бъде пуснато, прави се организация

Катастрофата, в района на гара Яна, е много тежка. Румънски ТИР е помел няколко автомобила, обяви министърът на транспорта, информацион...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com