X
 
 

Знакови туристи се отказаха от нашите курорти през това лято

2853 2
Знакови туристи се отказаха от нашите курорти през това лято
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
Бургаската регионална туристическа камара направи анализ на изминалия туристически сезон. Цифрите сравняват различни показатели характерни за 2019 и 2018 година.

За времето от месец май до 31 октомври, 2019 година, Бургаска област е била посетена от 1 385 205 чуждестранни граждани. Основният транспорт, който са използвали е чартърни полети и автобуси. За сравнение през 2018 година, те са били 1 529 138. Спадът, който се отчита това лято, е 11%.

НСИ отчита рекордно увеличение на приходите на хотелите

Според статистиката на НСИ, приходите на хотелите в България през август бележат рекорд - 377,8 млн. лева от нощувки. Това е с 8,7% пов...

Въпреки това има и добра новина - тя е по отношение на новите пазари. През сезон 2019 спрямо 2018 година са се увеличили туристите от Естония с 3%, Ирландия – ръст от 23%, Англия в повече 5%, Украйна ръст 20% , Словакия – ръст 1,6% и Белгия – ръст 6%. Спадът е при Швеция – 100%, Франция – 84,80%, Германия спад 58,50%, Латвия – 31,70%, Литва – 27%, Норвегия – 26%.

Русия е една от изненадите на сезона. По традиция нашата страна е предпочитана за почивка на руските граждани. Това лято обаче, 16% по-малко от тях са почивали в България. Другите държави, които са се отказали от нашите курорти са Финландия, Израел, Унгария, Швейцария, Чехия, Полша и още с различни проценти отлив.

Според анализа на специалистите от камарата, основните причини за резките спадове са свързани с пренасочването на туристопотоците към Турция, Египет, Кипър, Тунис, поради променената геополитическата среда. Другата причина е, че нашите конкуренти са предлагали по-разнообразни пакети, услуги, по-качествен и богат ол инклузив.

Липса на квалифициран обслужващ персонал с езикови познания и работата в екип се сочи на трето място сред причините. Малко са работодателите, които влагат средства за обучение на персонала и развитието му в дългосрочен план. Бюрата по труда в различните населени места дават такива възможности. Според техните специалисти, всяка професия в туристическия бранш изисква голям брой часове обучение за да се добие опит и да се получи нужният сертификат.

Над 1000% е спадът на италиански туристи у нас

Спад на туристите посетили Южното Черноморие отчита Бургаска Регионална Туристическа Камара. Анализът е базиран на пристигналите с чарт...

Цифрите на Камарата показват още, че през месец октомври 2019 година на летище Бургас са пристигнали 10 788 чуждестранни граждани, които спрямо месец октомври 2018 година са в по–малко с 8 495 и се отчита спад от 78,75%.

Ръст обаче бележат туристите от Израел, които са с 42% повече и Норвегия - ръст 7,50%. Пазарите, които запазват нивата си са Финландия, Швеция и Руска Федерация. Спадът е при Германия с 356%, Полша – 379%, Словакия – 154% и Англия – 55,60%.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    Да ама фламингото с дългата човка се хвали, хвали, защото тя като министърка това може, а ач кюпеците около нея й пригласят захласнато в хвалбите !
  • ИМПЕРИАЛИСТ 1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 4 седмици Профил на трол?
    Всеки който е пообиколил по света ще ви каже, че това с българския морски туризъм е като "бягане в чужда писта" . Никога няма да можем да се конкурираме успешно, просто токива са даденостите по света и у нас...