Китай поставя Путин на колене със "Силата на Сибир 2"

17569
Китай поставя Путин на колене със "Силата на Сибир 2"
Снимка: Gazprom

Китай не бърза да се ангажира категорично с големия проект "Силата на Сибир 2", който е упорито прокламиран и рекламиран като манна небесна от режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Пекин иска да си гарантира все по-добри условия и не спира да притиска Москва.

Претенциите на Китай: Все повече

Темата влезе на фокус във вниманието на бившия първи зам.-министър на външните работи на Украйна Антон Геращенко. Той се позовава на публикация в един от флагманите на китайската държавна информационна медийна среда - The South China Morning Post.

Още: Русия вече е най-големият доставчик на газ за Китай

Вестникът излезе с обширен материал и акцентът му в началото е руски източник - че Китай иска все повече отстъпки в своя полза за този газопровод. "Могат да искат по-големи отстъпки. Китай иска да няма никакви рискове за него по отношение на строителството на "Силата на Сибир 2", а Русия да поеме цялата сметка", твърди източникът в публикацията.

Геращенко напомня: През следващата година отстъпката за Китай що се отнася до руския газ ще се увеличи до 46%: газът от "Силата на Сибир" ще струва 271,6 долара за 1000 кубически метра, а за Турция и Европа - 481,7 долара.

По план, "Силата на Сибир" би трябвало да почне да се строи скоро след първото тримесечие на 2024 година, когато би трябвало да бъде одобрен проектът за строеж. Изграждането на газопровода ще отнеме 6 години. Общо проектът "Силата на Сибир" се изчислява на 48 млрд. куб. метра газ годишно (тръбите 1 и 2) - само в Европа Русия изнасяше над 155 млрд. куб. метра годишно преди старта на войната в Украйна, сега това ниво е вече под 20 млрд. куб. метра годишно.

Дали "Газпром" ще намери пари за новия мегапроект остава неясно. След като спря газта за европейските страни, компанията записа нетна загуба от трилиони рубли за годината и се сблъска с недостиг на пари, за покриването на които трябваше да похарчи две трети от паричните си резерви. От 2 трилиона рубли "парични резерви", които "Газпром" имаше преди войната, към юли 2023 година те се стопиха до под 700 милиарда рубли (5,56 милиарда долара): Шоково поскъпване на газа в Русия защото "Газпром" закъсва. Но за Путин алтернатива трудно ще бъде намерена.

Предстои и да се уточни ролята на Монголия в проекта - Пекин твърдо не иска той да минава през монголска територия и настоява тръбата да премине през Алтай и Синдзян - автономната провинция, където живее уйгурското мюсюлманско малцинство в Китай.

Още: Москва: Руско-Китайският газопровод "Силата на Сибир 2" може да замени "Северен поток 2"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com