Русия е намерила купувачи за всички отказани от ЕС въглища, но продава с 10 пъти по-голяма отстъпка

21298
Русия е намерила купувачи за всички отказани от ЕС въглища, но продава с 10 пъти по-голяма отстъпка
Снимка: iStock

През юли Русия е успяла да намери купувачи за всички въглища, които ЕС отказа заради налагането на санкции върху федерацията, но с "изключително голяма отстъпка". Износът е пренасочен главно към Китай и Индия и остава почти непроменен. През юни износът на въглища от Русия по море възлиза на 16.45 млн. тона, става ясно от обзор на анализатори от руския неправителствен Център за енергийно развитие, цитиран от "Ведомости".

Според експертите от центъра отстъпката в цената на руските въглища, изнасяни на изток, е "изключително голяма". Изчисленията показват, че руските въглища се продават с отстъпки от над 200 долара на тон спрямо регионалния бенчмарк, а това възлиза на намаление от около 45–50%. Отстъпката е над 10 пъти по-голяма от тази, направена в началото на годината.

Индийските компании масово купуват руски въглища в различни от долара валути

Индийските компании все по-често използват валути на различни азиатски страни, за да плащат за вноса на руски въглища. По този начин фи...

Анализаторът във финансовата група "Финам" Алексей Калъчев коментира, че пренасочването на износа ще зависи от готовността на Индия да увеличи покупките на руски въглища като алтернатива на австралийските такива и да предостави кораби за насипни товари за транспортирането им. Той добави, че цени не по-ниски от 100 долара на тон устройват руските производители. Според прогнозата на Родионов през следващите месеци цената на въглищата ще бъде по-висока от 250 долара на тон.

Доставките на въглища към азиатските страни в повечето случаи се извършват по море. Според Асоциацията на търговските морски пристанища количеството на трансбордираните въглища в руските пристанищата през 2021 г. възлиза на 202.7 млн. тона, а износът се равнява на 223 млн. тона, сочат данни на Министерството на енергетиката, цитирани от руското издание на Forbes.

Количеството на доставените руски въглища за Европейския съюз през юли е с около 3 млн. тона по-малко в сравнение с месец по-рано. Спадът обаче "се компенсира главно от пренасочването на обемите на изток - към Индия и Китай", посочват от Центъра за енергийно развитие.

Най-големите вносители на руски въглища по море през юли са Китай (6.7 млн. тона) и Индия (2 млн. тона), сочат данните на Kpler. Ръстът на доставките за тези страни за месеца възлиза съответно на 42% и на 60%.

Един от факторите за увеличение на износа на твърдото гориво към азиатските страни през юни според експертите са измененията в правилата за транспортиране на въглища по източните линии на руските железници, а именно по Байкало-Амурска магистрала и Транссибирската железопътна линия.

Световната консумация на въглища е напът да се върне до рекордните нива от 2013 г.

От началото на войната в Украйна множество страни са изправени пред нововъзникнала енергийна криза, характеризираща се с намалени енерг...

На 1 юли руското правителство върна квотите за производители на въглища в известните с въгледобива си райони Кузбас, Хакасия и Тува за приоритетен износ на изток. Количеството натоварени на руските железници въглища през периода януари-юли е намаляло с 5.5% на годишна база, като през първото полугодие спадът се равнява на 5%. Анализаторите от Центъра за енергийно развитие обаче отдадоха този спад по-скоро на намаляването на доставките за вътрешния пазар.

Според прогнозата на Центъра за енергийно развитие за месец август нивата на износ на въглища ще останат непроменени спрямо тези през юли. Реалните доставки обаче ще зависят от динамиката на износа за Индия, Турция и Близкия изток.

Вносителите в ЕС понастоящем търсят алтернативи на руските въглища. Така вносът на Стария континент от САЩ, Колумбия, Австралия, Казахстан и Танзания се е увеличил. В началото на април ЕС прие пети пакет санкции върху Русия и наложи ембарго върху въглищата на федерацията.

Министерството на енергетиката на Русия казва, че през 2021 г. износът на въглища от Русия за ЕС възлиза на 48.8 млн. тона, като доставените количества енергийни въглища възлизат на 45.3 млн. тона, а коксовите – на 3.45 млн. тона.

Според Кирил Родионов, експерт от Института за развитие на технологиите в горивно-енергийния комплекс, успехът на пренасочването на износа на въглища ще може да бъде оценен до края на септември, когато се изчислят ефектите от влязлата в сила на 10 август забрана за внос на руски въглища в ЕС.

Как индийска компания купува руски въглища, плащайки в китайски юани?

Търговските връзки между Индия и Русия изглеждат крепки. В средата на юни Русия стана вторият най-голям износител на петрол за Индия, и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com