България има златни залежи за $7 млрд.

37680
България има златни залежи за $7 млрд.

Злато за близо 7 млрд. долара има на българска територия. Това показват разчетите на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в България. По данни на ведомството в страната ни има запаси от 27 293,8 хил. т. златосъдържащи руди. 

Средното съдържание на злато в тях е 4,68 грама на тон. Сметките показват, че под земята на България има около 128 тона чисто злато.

В момента златото по световните борси се продава за около 54 хил. долара за килограм. Изчислено при тази пазарна цена, наличието от чисто злато на българска територия възлиза на близо 7 млрд. долара.

Част от тези залежи се разработват и в момента и се осъществява добив на драгоценния метал, предаде Стандарт нюз.

Към края на миналата година има 6 сключени концесионни договора за добив, като по пет от тях такъв вече се осъществява, а по последния реално все още не е започнал. Други евентуални находища пък се проучват от български и чужди фирми.

Последно златосъдържащи руди изскочиха в блок "Бабяк", намиращ се до едноименното село в община Белица, на границата между Рила и Родопите. Откритието беше направено от компанията "Евромакс Рисорсиз" ЕООД, която е дъщерна на канадската "Юромакс Рисорсис". Не е изключено в района да бъдат намерени още жили, тъй като откритието е направено след 4 сондажа на дълбочина между 500 и 1300 метра, но компанията ще продължи проучванията до ноември 2013 г., обясни кметът на село Бабяк Мустафа Бъсков.

Към днешна дата у нас проучвания правят още 5 компании, съобщават още от МИЕТ. За нито едно от тях обаче още няма издадени удостоверения за търговски открития и съответно не се чака предоставяне на концесия за добив. Това обаче не означава, че няма доказани залежи на злато, тъй като и откритието в блок "Бабяк" още не е регистрирано официално.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика