Добивът в "Мини Марица-изток" може да предизвика опасни срутвания

10679
Добивът в "Мини Марица-изток" може да предизвика опасни срутвания
Снимка: БГНЕС

До 2019 г. "Мини Марица-изток" трябва да ограничи добива на въглища до 27 млн. тона. В противен случай има опасност от срутвания, които могат да извадят от равновесие енергийната система. За това предупреди инж. Андон Андонов, изпълнителният директор на най-голямото въгледобивно дружество в България, пред националното радио.

Тази година дружеството е произвело под натиск над 32 милиона тона въглища, необходими, за да могат двете американски централи да работят на пълна мощност. Така не се плаща за разполагаемост и се държи под контрол цената на енергийния микс. Мините не разполагат със средства за разкриване на нови въглищни пластове и има опасност при този добив да се предизвика срутване в някой от рудниците. Това би довело до трайно прекратяване на добива, а оттам и до срив в производството на електроенергия.

"Мини Марица-изток" спря работа заради вятъра

„Мини Марица-изток“ ЕАД временно преустанови работа заради бурния вятър, съобщиха от дружеството. Днес, 22 ноември 2015 г....

Според инж. Андонов трябва да се прекрати порочната практика, въведена през 2009 година, министърът на енергетиката да определя цената на въглищата. Сега на световните борси тя е между 50 и 60 долара на тон условно гориво, а у нас е 77 лева на тон, значително под пазарните цени.

Дружеството страда от недостиг на средства и има да получава 428 милиона лева, от които 393 милиона лева са просрочени задължения. Най-големи - 237 милиона лева са просрочените задължения на американската централа ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3”. Неплатени въглища за 113 милиона лева има и американската ТЕЦ „ЕЙ И ЕС-Гълъбово”.

"Мини Марица-изток" пък дължи 182 милиона на фирми и кредитори. Още 630 милиона лева са му необходими за изселването на хората от село Бели бряг, за преместване на коритото на река Съзлия, на пътя Русе – Свиленград и за други инфраструктурни проекти.

За финансовите проблеми на "Мини Марица-изток" се заговори усилено още през ноември, когато синдикати алармираха, че на дружеството спешно му трябват 150 млн. лева за заплати и подсигуряване на добива.

Спешно са необходими 150 млн.лв за "Мини Марица изток", заявиха от КТ "Подкрепа"

Ако не се намерят спешно 150 милиона лева за заплати и осигуряване на добива на въглища през есенно-зимния сезон в „Мини Марица и...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика