X
 
 

Какво ще се случи, ако се забрани вносът на отпадъци у нас?

10489 7
Какво ще се случи, ако се забрани вносът на отпадъци у нас?
Снимка: iStock/Guliver
"Обявяването на мораториум върху вноса на отпадъци е заплаха за нашия сектор. Близо 5000 души са пряко ангажирани с дейността ни и те ще пострадат от решението".

Това отбелязват в позиция, изпратена до Actualno.com, от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба. Оттам посочват, че няколкостотин фирми биха фалирали в рамките на 2-3 седмици, поради липса на суровина за производството им, ако забраната влезе в сила.

Зам.-министър пуснал тонове италиански боклук у нас

Зам.-министър на околната среда и водите е разписал съгласие за трансграничен превоз на 25 000 тона отпадъци от Италия у нас. Това съоб...

Припомняме, че на вчерашното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов поиска да бъде наложен временен мораториум върху вноса на боклук в страната. "До другата сряда още две задачи давам. Първата - внос и износ на боклук, има брюкселски директиви, да се види какъв мораториум можем да сложим временно, за да сме сигурни, че това, което е писано в документите, влиза у нас", разпореди министър-председателят на ресорните министри - регионалния Петя Аврамова, енергийния Теменужка Петкова и на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро. Втората задача, която Борисов даде, бе да се спрат всички ВЕЦ-ове, които ползват питейна вода.

"Ние подкрепяме усилията на г-н Борисов да реши въпроса с проблемния внос. Смятаме обаче, че преди вземането на подобно решение, трябва да се направи оценка на риска от въвеждането му. Сред отпадъците, които се внасят в България, има такива, които не са токсични и голяма част от тях се използват за повторна употреба, а не просто за рециклиране или енергийно оползотворяване", казват още от Асоциацията в своята позиция. Оттам допълват, че секторът е специфичен и от гледна точка на целите за кръгова икономика, както и важен за успеха на България. "От гледна точка на европейската йерархия на отпадъците, повторната употреба е най-добрият начин за използването им, а над 70% от текстилния отпадък, който сортираме, е пригоден за повторна употреба", уточняват експертите от Асоциацията с председател Севдалин Спасов.

Оттам подчертават, че на годишна база внасят и обработват близо 35 000 тона или 2000 контейнера дрехи втора употреба и текстилни отпадъци. Това е около 10% от общото количество рециклируеми суровини, които се внасят в България, вкл. пластмаса, хартия, картон и метали, като над 60% от тях се изнасят отново от страната, годни за повторна употреба. Припомняме, че в България имаме над 200 пункта за събиране, като за 2019 г. са събрани над 1600 тона текстилни отпадъци. 

По темата за отпадъците вижте и тези материали.

Прокуратурата в Ямбол проверява сметище с опасни отпадъци

Районна прокуратура – Ямбол се самосезира по излъчен телевизионен репортаж, който касае твърдения за наличие на опасни отпадъци в...

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А защо не се използват българските отпадъци ? По черноморието отпадъците се изхвърлят на бунището а далавераджиите и УПРАВНИЦИТЕ внасят отровни чуждоземски отпадъци !
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Моме, при българските отпадъци няма далавера а управниците без далавера не могат да живеят !
  : 0 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ние псуваме управниците, а те се развъждат, развъждат като гниди, ето сега си спретнаха нов ВиК урод за 1 милиард, ех какво лапане ги чака !
  : 0 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Къв е проблемът-фалират и нещата се оправят ! Това е !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  5000 човека могат др работа да намерят, но 700 000 тона боклуци, със сигурно повечето радиоактивни от италия и други държави!!! кой е подписал за тези композиции? който е подписал, дали ще му стигнат 3 живота, да ги излежи?като този някакъв боклук" зам министър"
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  По тази логика значи да пуснат всичката вода за Стомана Перник, а града Перник да го закриват! Достатъчно много иидиоти ни учеха как да станем демократи. Стига вече! Умните напуснаха държавата, а на глупавите не можеш да вмениш задължение да уважават мнението ти. Те си знаят по добре от умниците ке е по добре за тях.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Чистия въздух ми е по важен от луксозния живот на тия "бизнесмени". А работниците им няма да останат без работа, при тоя недостиг на пазара на труда. То стана навик всяко екологично престъпление да се оправдава с грижа за поминъка.