Дунав мост 2 расте с 8 метра на ден

18094
Дунав мост 2 расте с 8 метра на ден

Само 160 метра делят моста между Видин и Калафат от неговото окончателно завършване, каза ръководителят на строежа - главният мениджър на испанската фирма FCC, която го изгражда, инж. Алберто Бергара. До края на годината пътната връзка трябва да бъде готова, предаде Стандарт нюз.

Според Алберто Бергара потокът от автомобили по моста ще тръгне към средата на 2013 г. Дотогава ще са приключили всички изпитателни мерки на най-големия мост по Дунав и ще са направени всички задължителни оценки за неговата надеждност и качество. Въпреки горещините на строежа се работи денонощно. Изливането на бетона става само в 3 часа след полунощ. Тогава от реката повява хлад, температурите падат и стават благоприятни за бетониране. Може да се работи и в жегата, има добавки, които охлаждат смесите, но това би оскъпило строежа. Затова се излива нощем.

Дунав мост 2 готов до края на 2012 г.

Достигнати са 82 % физическо изпълнение и над 90% финансово по договора за Дунав мост 2. Това отчете министърът на транспорта, информ...

В момента се монтират сегментите от връхната конструкция на моста в плавателната част на реката, която е към румънския бряг. За 24 часа се поставят по една двойка сегменти. Това означава, че мостът расте с 8 метра на ден.

С бързи темпове се изгражда и железопътната естакада. Линията ще минава по средата на моста, а от двете й страни ще има по две пътни платна за движение на автомобили в двете посоки. Вляво от България към Румъния ще тръгва велоалея и тротоар за пешеходци. Вдясно ще бъде изграден коридор за движение на обслужващия персонал. Железният път ще бъде отделен от автомобилния с бетонов пояс. Предпазни стени ще има и до вантите - усуканите въжета, които осигуряват здравината на съоръжението. Продължава и изграждането на защитните елементи на моста. Според инж. Алберто Бергара тези над 100-тонни елементи са много важни за сигурността му. Те се поставят така, че да образуват защитен пръстен около четирите опори на моста в плавателната част на реката. При удар на кораби или на ледове елементите могат да бъдат съборени, но не и устоите на моста, обясни той.

Плътно до пътната плоча строителите прикрепват отводнителна тръба. Тя ще събира дъждовните води и след пречистване в малка станция ще ги излива в Дунав. Водите ще текат към българската част, тъй като мостът има наклон, започващ от румънската страна.

Според проекта дължината на моста над реката е 1391 метра. Без оставащите 160 метра сметката показва, че 1231 метра вече са готови. Изграждат се и подстъпите към него. С тях общата дължина на автомобилния път става 3598 метра, а на железния - 3448 метра. Готово за движение на влакове със скорост от 160 км е 19-километрово жп трасе. В момента строителите го свързват с моста.

Създават съвместна българо-румънска компания за управлението на Дунав мост 2

Ще бъде създадена съвместна българо-румънска компания за управлението на Дунав мост 2. Румъния е готова да участва с инвестиции в кат...

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика