Как да се справим с различните насекоми вкъщи?

10930
Как да се справим с различните насекоми вкъщи?
Снимка: iStock

Вредителите и насекомите обикновено са малки, дори едва забележими, но често причиняват проблеми и болести на растенията. През пролетта и лятото те се появяват навсякъде: както в градината и саксиите, така и в къщата. Освен мухи, мравки, хлебарки или молци, често се появяват и гризачи като мишки, от които със сигурност ще искате да се отървете. Ако не искате да използвате химически продукти и лекарства, които са вредни и дори токсични за хората и домашните любимци, изберете от следните домашни средства за борба с вредителите в къщата. Със сигурност имате повечето от тези средства със себе си.

Какво да правим срещу паразити в къщата?

Ясно е, че никой не обича буболечки и насекоми в къщата или градината и иска да се отърве от тях. Ако обаче се появят, не се паникьосвайте. Преди да започнете да прогонвате вредителите, трябва да определите причините за появата им и да ги предотвратите.

Изгони мухите от дома си - ето как

Свеж въздух 

Проветрявайте редовно дома си, особено кухнята и спалнята. Много насекоми предпочитат стаи със задушен, влажен въздух и не понасят течения. Затова всеки ден отваряйте всички прозорци за около 10 минути и пускайте чист въздух. Насекоми като мухи, акари или молци не обичат течения и с удоволствие ще напуснат апартамента. Това също така премахва всички неприятни миризми. Свежият въздух също е важен за вас и вашето здраве и има положителен ефект върху настроението ви. Проветрете спалнята за няколко минути преди лягане за спокоен, пълноценен сън.

Запечатайте всички дупки и пукнатини

Тъй като са малки и пъргави, много насекоми и вредители често влизат в къщата през малки или по-големи дупки, а не само през прозореца или вратата. Всички малки пукнатини в стената са като отворена врата към вашия апартамент за насекомите. Затова трябва да запълните всички пукнатини и фуги с шпакловка или фугираща замазка. Почиствайте с прахосмукачка целия апартамент всяка седмица, за да премахнете всички яйца.

Съхранявайте всички храни в затворени кутии и бутилки

Насекомите като мравки и молци харесват остатъците от храна и галета. Затова е важно да не оставяте никакви на масата или кухненските шкафове. Не забравяйте да избършете кухнята с кърпа или прахосмукачка след всяко хранене или обяд. Забелязването на молци или мухи в кухнята може да е знак за оставена храна на плота или в шкафовете, която трябва незабавно да изчистите. Храни като зърнени храни или ядки, както и брашно, са част от любимото меню на много малки насекоми.

Сместа, която ще ви отърве от мухите и комарите ЗАВИНАГИ!

Ако съхранявате храната си правилно, вие не само ще останете свежи по-дълго, но и ефективно ще я предпазите от вредители и насекоми. Никога не оставяйте отворени опаковки с храна в къщата, сортирайте ги в буркани или пластмасови кутии с капаци. По този начин вредителите няма да имат достъп и не могат да снасят яйцата си в него. Пресни продукти като плодове и зеленчуци също не трябва да се оставят на открито за дълги периоди от време.

Сортирайте правилно дрехите си

Почиствайте ежедневно зоната за спане и хранене на вашите домашни любимци, защото там също се събират акари и мравки. За да запазите дрехите си, поставете малки пакетчета пресни билки, като лавандула, розмарин или сапун под дрехите. Естествената кедрова дървесина е също толкова ефективна. Тъй като ларвите се нуждаят от кератин, за да растат, те реагират силно на миризмата на животински косми и естествени материали като кожа, козина или вълна. Също така не трябва да оставяте пуловери или жилетки в гардероба си непрани. Сложете прясна лавандула, за да предпазите зимните си дрехи от молци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com