Неочаквани гости? Ето 8 съвета как да почистите къщата си в бързината

4001
Неочаквани гости? Ето 8 съвета как да почистите къщата си в бързината
Снимка: iStock/Guliver

Когато научите, че ще дойдат неочаквани гости, трохите в кухненския ъгъл и безпорядъкът на масата в трапезарията вероятно са първите неща, които ви идват наум като неща, които трябва да се махнат, и то бързо. За щастие почистването в последния момент не трябва да предизвиква паника. С правилните стратегии можете да подредите всичко бързо, ефикасно и ефективно.

1. ПОДГОТВЕТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ВАШИЯ СКЛАД ЗА ПОЧИСТВАНЕ

Дори и да нямате гости на хоризонта, винаги трябва да имате готов комплект за почистване, в който на едно място са събрани основни материали като дезинфекциращи кърпички, гъбички и многофункционален спрей. Не забравяйте препарат за премахване на петна или естествен препарат за борба с петната като бял оцет, за да се справите с неочакваните петна, които срещате по пътя си. Просто опаковайте всички тези принадлежности в калъф с дръжка, който лесно можете да пренасяте между стаите, за да си спестите много време.

Всички допускат тези 3 грешки при чистенето у дома

2. ЗАПОЧНЕТЕ С ЛЕСНО РАЗЧИСТВАНЕ

В последните години домовете ни се превърнаха в детски градини, класни стаи и импровизирани офиси, а цялото това време, прекарано на закрито, доведе до повече безпорядък, отколкото бихте искали гостите ви да видят, и точно оттам трябва да започнете почистването в последната минута. Можете да помолите членовете на семейството да ви помогнат да приберете дрехи, играчки, книги, списания и други резервни предмети. Нямате място за нещо? Сложете го в сгъваем кош или кошница за пране и го приберете, за да се справите с него по-късно. Само не забравяйте да се върнете и да обърнете внимание на кошчето, след като всички си тръгнат.

3. СЪСРЕДОТОЧЕТЕ СЕ ВЪРХУ МЕСТАТА ЗА СЪБИРАНЕ НА ХОРА

Вашите гости вероятно ще прекарват времето си в три помещения: кухнята, дневната и банята. Вместо да губите ценно време, като почиствате цялата къща, ограничете вниманието си до тези силно посещавани зони. Ако разполагате с прахосмукачка-робот, пуснете я да работи, след като приключите с почистването на прахта по рафтовете и плотовете, и повторете тази стъпка във всяка стая, която гостите ви ще посещават често. Мислете за почистването на всички останали места? Оставете прибирането на играчките, разпръснати в стаята на децата ви само ако имате достатъчно време.

Никога не правете това при чистене, може да засегне ЗДРАВЕТО ви

4. ПОЧИСТЕТЕ БАНЯТА

За да подготвите банята си за гостите, почистете плотовете и ги избършете с универсален почистващ препарат. Ако традиционните почистващи препарати са ви свършили, просто смесете 1 чаша сода за хляб, половин чаша течен сапун, половин чаша вода и малко оцет, за да приготвите домашна алтернатива за вани, тоалетни и мивки. Също така не забравяйте да напълните дозатора за сапун, да сложите нова ролка тоалетна хартия и да поставите чиста кърпа за ръце за гостите.

5. ИЗПРАЗНЕТЕ КУХНЕНСКАТА МИВКА

Купата със зърнени храни от закуската и чашата със сок на детето ви не трябва да седят в мивката, когато гостите пристигнат, особено ако сте домакин на ястие, което изисква кухненска подготовка. Отделете няколко минути, за да изплакнете съдовете и да заредите съдомиялната машина, така че да имате повече място за срещата.

Как да почистиш мръсната фурна за секунди?

6. ОТСТРАНЕТЕ КОСМИТЕ ОТ ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ

Може да нямате нищо против разрошените косми на домашните си любимци, но гостите ви вероятно имат. Отстранете нежеланите косми от домашните любимци от килимите и диваните, като използвате ролка за косми или гумени ръкавици, които при натискане на гумата към тъканта се получава достатъчно триене, за да се съберат космите от домашните любимци. След като приключите, просто изплакнете ръкавиците под течаща вода, за да се освободят от космите.

7. ИЗНЕСЕТЕ БОКЛУКА

Това е очевидно, но е доста лесно да се забрави. За да се подготвите за наплива от боклук, който гостите ви със сигурност ще произведат, трябва да изнесете всички боклуци, които вече имате, преди те да дойдат. Това отново ще намали безпорядъка и същевременно ще премахне нежеланите миризми. И не забравяйте да подредите кофите си с няколко торбички, така че когато премахнете една, вече да има заместваща.

Хитри съвети за почистване на дома

8. ОСВЕЖЕТЕ СЕ

Ако не е много студено, отворете прозорците или вратите, за да влезе свеж въздух в дома ви, за да не мирише на застояло. Ако се налага нарежете пресни лимони или лайм на четвъртинки, включете водата и бавно разпределете плодовете в изхвърлянето, за да мирише на чисто. Използвайте спрей за стая или запалете свещи, за да придадете на дома си мек аромат. Този подход ще прикрие и миризмите на почистващите препарати, които току-що сте използвали по време на бързата си домакинска работа в последния момент. Освен това няколко свещи ще накарат дома ви да се чувства топъл и приветлив. След като приключите с тези задачи по почистването, можете да се съсредоточите върху забавните елементи от подготовката за гостите, като например подреждането на закуски, охлаждането на напитки и избирането на идеалното място за снимки, за да си запазите спомени от събирането. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com