С брашно и оцет БЕЗ ХИМИЯ ще почистите упоритите петна по килима

11842
С брашно и оцет БЕЗ ХИМИЯ ще почистите упоритите петна по килима
Снимка: iStock/Guliver

Почистването на килими може да бъде тромаво и изразходва много енергия. Много от нас много често подхождат към почистването на килими по грешен начин. Разберете как най-добре да изперете килим, без да използвате химикали.

Домашните методи за почистване на различни видове повърхности обикновено са по-ефективни от повече от един химикал. Често използваме сода, оцет или лимон за домакинска работа. Оказва се, че тази група включва и картофено брашно, което е идеално за почистване на килими.

Домашно приготвен начин за почистване на килими - откъде да започнете?

Много от нас започват да почистват килима, като нанасят върху него химически продукти. Това е огромна грешка, която вместо да улесни, може да направи прането на килим много по-трудно. Добра идея е да започнете с просто почистване на подовия орнамент. Премахването на замърсяванията ще стане много по-лесно, ако първо премахнем прах, пясък и други замърсявания от повърхността на килима, които биха се разпространили върху материала, когато започнем да го перем. Килимът трябва да бъде добре почистен с прахосмукачка – не се фокусирайте върху конкретно петно, което възнамерявате да премахнете по-късно. Благодарение на това ще избегнем обезцветяването след почистване.

4 страхотни трика за лесно почистване на килим

Домашен начин за почистване на килими – адаптирайте го към типа килим

На първо място струва си да се обърне внимание на дължината на четината. Късите влакна се вакуумират бързо и по този начин също за кратко време. Пухкавият, космат килим е много по-голямо предизвикателство. В този случай си струва да използвате и местната бъркалка и да разбиете зърното от влакната. Най-лесният начин за пране на килими с къс косъм, така че нека се погрижим за по-рошавите.

Косматите, вълнени килими често са пълни с мръсотия, която прониква дълбоко във влакната. Замърсяванията, отложени в структурите на четина, могат лесно да бъдат отстранени благодарение на картофено брашно. Благодарение на формулата си, той прилепва добре към частиците мръсотия и прах. Неговата течливост от своя страна прави много лесно да се отървете от брашното от килима.

В първата фаза на почистване на килими с картофено брашно, поръсете го по целия килим. Най-добре е да го разпределите точно между влакната, като използвате например приставка за прахосмукачка или внимателно с помощта на четка.
За да може брашното да отстрани колкото се може повече замърсявания, оставете килима за 2-3 часа и след това го навийте на руло и го сложете на бъркалка. Можем да се уморим малко по време на този етап, но имайте предвид, че избиването на килима не е завършено, докато тъканта се избърсва.
Когато използвате картофено брашно за почистване на килими, не забравяйте, че не може да се почиства с прахосмукачка, тъй като може да повреди двигателя на уреда.

Ефективни трикове за бързо и лесно почистване на килим

Мокро почистване на килими с картофено брашно

Мокро почистване на килими с картофено брашно ще бъде полезно за премахване на петна. Петно, което вече е проникнало и изсъхнало, е много по-трудно за премахване. Това обаче не е невъзможен процес и има начин за справяне с този проблем.

За да се справите с петната, можете да приготвите специален препарат, за който ще ви трябват картофено брашно и оцет. Смесваме ги в съд в съотношение 1:1 (например 1 чаша оцет и 1 чаша брашно). След смесване препаратът трябва да наподобява паста, която трябва да се нанесе върху замърсяването и да се остави за 24 часа. На следващия ден почистваме внимателно детайлите и се наслаждаваме на килима.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com