Грузия започва война в Южна Осетия

16474
Грузия започва война в Южна Осетия
2008 г.

В началото на август 2008 година дългогодишният конфликт между Грузия и Русия ескалира. На 3 август Русия предупреждава за опасност от конфликт с „големи размери“. След продължилите месеци наред взаимни провокации, в нощта на 7 август грузински войски навлизат в Южна Осетия и в главния град на областта Цхинвали, за да възстановят контрола над областта. Според версията на грузинската мисия в НАТО, на 8 август, докато боевете продължават, грузинските власти обявяват едностранно примирие за периода от 15 до 18 часа, за да бъде дадена възможност на цивилното население да се изтегли от града.

Въпреки началото на Олимпийските игри, когато е прието да не се воюва, тренираните от американски военни грузински сили бомбардират няколко часа град Цхинвали. Южноосетинските власти твърдят, че жертвите сред населението са хиляди. Според независими източници като „Хюман Райтс Уоч" броя е твърде завишен.

Завършва 10-дневна аварска обсада на Константинопол, в която участват славяни, българи и други народи

На 7 август 626 г. завършва десетдневна аварска обсада на Константинопол, в която участват славяни, българи и други народи. Обсадата з...

В ранния следобед над 150 танка и бронирани машини от 58-ма руска армия преминават руско-осетинската граница при тунела Роки, и се насочват към Цхинвали, по-късно се включват и 76-а Псковска военно-десантна дивизия, 98-военно-десантна дивизия от Ивановно, както и специални части на руската армия - „спецназ“ на 45-и полк, дислоциран край Москва. Руските части са допълнително усилени с бронетехника и артилерия. В Северна Осетия е прехвърлена и полева болница. Грузинските сили започват изтегляне от Южна Осетия.

В същото време грузинският президент обявява изтеглянето на грузинските контингенти от Афганистан и Ирак (1000 души), съставени предимно от елитни военни части. Той се обръща със зов за помощ към международната общност. Обявена е мобилизация на близките с Осетия грузински райони.

През нощта на 8 срещу 9 август се водят ожесточени боеве между грузинските войски, от една страна, и руските мироопазващи сили[18], от друга, за контрол над Цхинвали. Руските и южноосетинските части са подкрепени от самолети, които, според руски медии, нанасят големи загуби на грузинските войски. Същата вечер грузински медии съобщават, че руската авиация бомбардира черноморското грузинско пристанище Поти, военната база Сенаки, както и стратегически обекти в Кодорското дефиле.

На 9 август, според главнокомандващия руските сухопътни войски генерал Владимир Болдирев, специални части на руската армия са превзели столицата на Южна Осетия и продължават настъплението в други райони и потвърждава свалянето на два руски самолета (по един Су-25 и Ту-22). Руският президент Медведев заяви, че „руските миротворни части провеждат операция за налагането на мир на Грузия“.

Пусната е атомната бомба над Хирошима

Атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки е военна операция, проведена от ВВС на САЩ, срещу японските градове Хирошима и Нагасаки ...

Според грузински източници, руските ВВС са нанесли удари и по съоръжения за преработка и пренос на петрол. На 9 август е обявено 15-дневно военно положение в Грузия.

Точно противоположно действат руските миротворци на границата с Абхазия. След като в петък, 8 август, абхазката армия струпва голяма войскова част, руски самолети бомбардират грузински постове в Кодорското дефиле. В ранния следобяд на 9 август абхазски сухопътни и въздушни сили преминават контролираната от руските миротворци граница с Грузия и започват настъпление, подпомогнати от руски бомбардировки в района на Кодорското дефиле.

На 12 август Русия приема план на Франция за примирие и обявява едностранно прекратяване на огъня. Въпреки обявеното примирие, руски военни самолети продължават бомбардировките над градовете Гори, Сенаки техните околни села, вследстие на което има нови жертви. Руски сухопътни части навлизат на няколко пъти и в тези градове, след което се оттеглят. Според грузинския президент Михаил Саакашвили и няколко немски журналисти, на 13 август колона от руски танкове и осетински войници превзема и плячкосва грузинския град Гори, а друга танкова колона се отправя към Тбилиси. Щабът на руските въоръжени сили отхвърля обвинението, че в Гори има руски танкове. По-късно руските власти обявиха, че руските войски унищожават грузинска военна база и евакуират от околностите на града техника и боеприпаси на грузинската армия. Допълнително руски военни части оперират на грузинска територия и в района на градовете Зугдиди, Сенаки и Поти, където унищожават грузинска техника и боеприпаси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com