Роден е Алфред Хичкок (СНИМКИ)

3114
Роден е Алфред Хичкок (СНИМКИ)
Снимка: Getty images

Алфред Хичкок е известен със своите филми на ужаса, в жанра на психологическия трилър. Той е роден на 13 август 1899 г.

Хичкок е английски кинорежисьор, кинопродуцент и сценарист, създател на много от похватите в жанра на психологическия трилър. След успешна кариера в нямото кино и ранното озвучено кино в родината си той се премества в Холивуд и през 1956 година става американски гражданин, оставайки британски поданик.

Още: Филмите на Хичкок буквално ни отнасят в техния свят

Снимка: Getty images

Биография

Родното място на Хичкок е лондонското предградие Лейтънстоун. Той е вторият син и най-малкото от трите деца на Уилям Хичкок (1862 – 1914), продавач на зеленчуци и птици, и Ема Джейн Хичкок (по баща Уелан; 1863 – 1942). Кръстен е на Алфред, брат на баща му. Майка му и баба му по бащина линия са с ирландски произход и Алфред Хичкок е възпитан като католик, като от деветата си година учи в йезуитския колеж „Свети Игнаций“ в квартала Стамфърд Хил.

Кариера

Още: "Шемет" на Хичкок е най-великият филм на всички времена

По време на своята кариера, обхващаща повече от половин век, Хичкок си изгражда специфичен и разпознаваем режисьорски стил. Зрителят е подтикван да се идентифицира с камерата, която се движи по начин, имитиращ нечий поглед. Хичкок конструира сцените по начин, който манипулира чувствата на публиката, усилвайки тревогата, страха или съчувствието, и използва новаторски подход към монтажа, за да демонстрира гледната точка на героите. В използваните от него сюжети често присъстват бегълци, преследвани от правосъдието, наред с „ледени блондинки“. Много от филмите му завършват с неочакван обрат и имат напрегнат сюжет с насилие, убийства и престъпления, макар че често криминалната загадка служи само за отвличане на вниманието от психологическото изследване на героите. Филмите на Хичкок заемат много теми от психоанализата и съдържат силен сексуален подтекст.

Снимка: Getty images

Филми

Още: Правят сериал по "Психо" на Хичкок

Алфред Хичкок режисира повече от петдесет пълнометражни филма в рамките на кариера, продължила шест десетилетия. Често определян като най-великия британски режисьор, той е класиран пръв в анкета сред британски кинокритици, проведена през 2007 година. По този повод вестник „Дейли Телеграф“ пише: „Безспорно най-великият кинорежисьор, появил се на тези острови, Хичкок прави повече от всеки друг за оформянето на съвременното кино, което би било напълно различно без него. Неговият усет беше към повествованието, безмилостно прикривайки ключова информация (от своите герои и от нас) и ангажирайки емоциите на публиката, както никой друг“. Американското списание Movie Maker също го смята за най-влиятелния кинорежисьор на всички времена.

Известен със своите камео роли в собствените си филми, с множеството си интервюта и с воденото от него популярно телевизионно предаване Алфред Хичкок представя, Хичкок се превръща в една от иконите на популярната култура в средата на 20-и век.

Правят сериал по "Психо" на Хичкок

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Йоханес Брамс (ВИДЕО)

Създадена е българската армия

Коко Шанел представя легендарния парфюм Chanel No. 5

В Париж е произведен първият сгъваем чадър

Обявени са първите награди Грами

Роден е Джеръм К. Джеръм

Ден на труда

Създадена е Русенската художествена галерия

Международен ден на танца

Родена е Харпър Ли, американска писателка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Йоханес Брамс (ВИДЕО)
Роден е Йоханес Брамс (ВИДЕО)

На 7 май 1833 г. е роден Йоханес Брамс. Произход Йоханес Брамс е германски композитор, пианист и диригент, един от водещите представители...