X
 
 

В ЕС е постигнато съгласие за забрана на клониране на хора

2556 0
 В ЕС е постигнато съгласие за забрана на клониране на хора
Снимка: Getty Images/Guliver

1998 г.

Клонирането е процес на получаване на организъм (клонинг) или клетка чрез безполово размножаване.

През 1952 година, Робърт Бригс и Томас Кинг, клонират жаба чрез трансфер на ядра от соматични клетки. Аналогична техника е използвана и при клонирането на овцата Доли. Опитът с жабите е именно първият успешен експеримент за клониране на висш организъм.

В Канада за първи път успешно е използван инсулин при лечение на момче, болно от диабет

Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса (задстомашната жлеза). Той е с хипогликемично действие, противоположно на това на ...

През 1996 г. изследователите от института Розлин в Шотландия клонират успешно овцата Доли. Тя е първият клониран бозайник. Тя боледува от рак на белия дроб и има артериални кризи. Посмъртното изследване на Доли показва, че с изключение на двете заболявания, организмът ѝ е функционирал нормално. Доли е майка на шест агнета, родени по обикновения начин. Световната организация за интелектуалната собственост (СОИС) при ООН дава на института изключителното право да клонира всички живи организми (без да изключва и хората). Правата на института важат до 2017 г.

След 1997 г. успешно клониране при различни животни е осъществено в редица развити страни – Франция, Великобритания, Япония, Корея и др.

Клонирането на човек се отрича от световната общност по етични причини и поради невъзможността тази дейност да бъде контролирана.

Въпреки това, през август 2004 г. изследователи от университета в Нюкасъл, Великобритания получават разрешение да извършат терапевтично клониране, като използват човешки ембриони за извличане на стволови клетки, които могат да бъдат използвани за лечения на болестта на Алцхаймер, на Паркинсон и на диабет. Това разрешение се основава на Закон за клониране на човешки гени, влязъл в сила на 31 януари 2001 г.

Джордж Гершуин приключва Рапсодия в синьо (ВИДЕО)

Джордж Гершуин е американски композитор и пианист. Ражда се в семейство на руски евреи (фамилното име на родителите е Гершовиц, но го п...

При растенията клонирането се основава на вегетативното размножаване. То може да бъде постигнато по различни начини: чрез вкореняване на резници и отводки, чрез присаждане, по метода in vitro и др. За разлика от животните, при много растителни видове то е лесно осъществимо и се прилага от хората от хилядолетия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално