Започва Френската революция

53694
Започва Френската революция
1848 г.

Френската революция от 1848 г. е буржоазно-демократическа революция, избухнала през февруари 1848 г. във Франция и довела до замяната на монархията с република.

На 22 февруари 1848 г. избухва въстание в Париж, като продължение на антиправителствения митинг, което продължава до 24 февруари с.г. Юлската монархия е свалена и е обявена Втората република. Създадено е временно правителство начело с Алфонс дьо Ламартин, което въвежда всеобщо избирателно право, свобода на словото и на печата.

Обесен е Апостолът на свободата Васил Левски

Васил Иванов Кунчев, роден на 6/18 юли 1837 година в Карлово, в семейството на Гина Василева Караиванова и Иван Кунчев Иванов. Има две ...

В хода на революцията демократичните промени са задушени от реакцията на аристокрацията, търговците и индустриалците, които от април имат превес в Учредителното събрание.

Избухва Юнското въстание през 1848 г., хиляди хора са убити, затворени или заточени. На 4 ноември е приета конституцията на републиката.

Ходът на събитията:

* На 23 февруари крал Луи-Филип е принуден да приеме оставката на министър-председателя Гизо, но вълненията не спират.

* През нощта срещу 24 февруари в Париж има повече от 1 500 барикади и започва народно въстание, организирано от членове на тайните републикански дружества.

В околоземна орбита е изстреляна космическата станция Мир

„Мир“ е съветска (по-късно руска) орбитална станция. „Мир“ е първата дълговременно обитаема станция и първата о...

* На 24 февруари крал Луи-Филип се отрича от престола и бяга в Англия.

 

* На 2 март е издаден декрет за намаляване на работния ден с 1 ч - до 10 часа продължителност за Париж и до 11 часа за провинцията.

* На 4 март е публикуван декрет за въвеждане на всеобщо избирателно право за мъжете, навършили 21 години. В резултат на това на 23 април са проведени избори за Учредително събрание, които са спечелени от републиканците.

* На 4 май 1848 г. Учредителното събрание започва своята първа сесия.

Лев Толстой е отлъчен от Руската православна църква за романа си "Възкресение"

Лев Николаевич Толстой е руски писател, автор главно на романи и разкази, в по-късната част от живота си — и на пиеси,есета и рел...

* На 15 май в Париж се провежда демонстрация, използвана от някои сили за създаване на настроения срещу работата на Учредителното събрание. Учредителното събрание успява да овладее положението и да прекрати безредиците.

* На 4 декември е приета Конституция на Втората република. Тя създава силна изпълнителна власт и дава големи правомощия на президента на републиката.

* На 10 декември 1848 г. се провеждат президентски избори, които са спечелени от кандидата на монархистите Луи-Наполеон Бонапарт - племенник на Наполеон I Бонапарт.

* На 13 май 1849 г. се произвеждат законодателни избори, спечелени от т. нар. Партия на реда. След изборите правителството и президентът, с помощта на парламента, овладяват положението и успяват да ликвидират хаоса в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com