София Филм Фест с 3 предложения за 450 годишнина от рождението на Шекспир

42711
София Филм Фест с 3 предложения за 450 годишнина от рождението на Шекспир

Представянето на спектакли на голям екран е преживяване за ценители. И начин мащабни продукции да напуснат границата на сцената-домакин и да се пренесат на други места, да стигнат до други аудитории. Един експеримент, който със сигурност има свои верни последователи и у нас. Още повече когато през 2014 година светът отбелязва 450 годишнина от рождението на Уилям Шекспир!

Едно от трите изкусителни предложения е може би най-харесваната Шекспирова комедия – „Както ви харесва” с режисьор Теа Шарок, красива и енергична версия на романтичната история. Пиесата събира в себе си любовни бележки, поезия, брилянтен диалог, елегантна сатира, клоунада и страст – качества, заради които не бива да се пропуска подобно визуално преживяване. Историята разказва как Розалинда (Наоми Фредерик), дъщерята на заточен херцог, се влюбва Орландо (Джак Ласки) на един боксов мач. Нейният властен чичо, който ревнува от популярността й, я прогонва далеч от дома. Преоблечена като момче, Розалинда тръгва заедно с братовчедка си Целия и шутът Точилко, решена на всяка цена да открие баща си в Арденската гора. Тук тя отново среща Орландо и използвайки дегезировката си го съветва как да стане майстор в любовта и ухажването.

Пирамиди или не: нов подход към реалността

Когато през 2005 г. американският доктор по антропология, босненецът Семир Османагич се осмелява да твърди, че няколко хълма около град...

Вечната класика „Ромео и Жулиета” е режисирана от Доминик  Дромгул. Тази постановка на най-известната трагедия предлага свеж полъх и смела, съвременна интерпретация на историята на двама млади, които „през стени от злоба обикват се под гибелна звезда”. Заснета на живо, пред публика, в Шекспировия „Globe Theatre”, в сърцето на Лондон, историята на „Ромео и Жулиета” добавя интимна атмосфера, непосредственост и жизненост към хумора и страстта, познати от поезията на Шекспир. Според „Дейли Телеграф” режисьорът е направил удивителен и много успешен избор с актьорите Ели Кендрик и Адетомива Едън в ролите на Жулиета и Ромео – „любовта направо блика от неговото същество, а нейната чистота и прямота допълват красотата й като истински бижута”. Според „Обзървър” любовта на двамата млади е увенчана с криле чрез удивително подходящи музикални „реплики”, а на сцената се разразяват битки с впечатляваща хореография.

Историческата драма „Хенри V” е сред най-силните творби на  Шекспир –специалистите го определят шедьовър, посветен на сътресенията от войната и изкуството на мира. Разказът е за военната кампания на Хенри V, решен да възвърне на английската корона владенията й във Франция. Режисьор и на тази постановка е Доминик Дромгул, а зрителите в Лондон с удоволствие приветстват Джейми Паркър в ролята на харизматичния цар, след като вече са се срещнали с него като принц Хал в „Хенри IV”. Младият актьор умело пресъздава богатите и определено различни образи в двете пиеси - на престолонаследника, превърнал се и чрез перото на Шекспир от безразсъден нехранимайко-гуляйджия в мъдър и далновиден, а също и искрено обичан владетел.

А ето и малко история...

В началото на управлението на Елизабет, английските театрални трупи са изнасяли своите представления в страноприемници или техните дворове, зали в училищни сгради или частни домове. Първата специално построена за спектакли сграда е театърът в Шоредич, годината е 1576, а идеята е на актьора-мениджър Джеймс Бърбидж. Самият Шекспир се присъединява през 80-те години на XVI век към трупата, която процъфтява през следващите две десетилетия. Прочутият „Globe Theatre” е създаден на ново място, но с материал от старата постройка, като Шекспир и още четирима актьори купуват дялове от създаващата се нова сграда, а в нея се играят най-прочутите творби на легендарния драматург чак до 1613 г., когато театърът изгаря до основи. Дори и да е участвал в представления на „втория” театър, Шекспир не пише повече за него. Той остава дом за театралната трупа до разпускането й през 1642 г.

Идеята да се възстанови шекспировия „Globe Theatre” е дадена от американския актьор, режисьор и продуцент Сам Уонамейкър, който посещава Лондон през 1949 г. 21 години по-късно е основана фондация, чиято цел е възстановяването на театъра и създаването на център за изложби и обучение. В продължение на 23 години се набират средства, като паралелно се проучват свидетелства за начина, по който е изглеждал оригиналния театър, и се изготвят планове за реконструкцията от архитекта на фондацията Тео Кросби. Сам Уонамейкър си отива от този свят през 1993 г., но дървените трупи в основата на театъра вече са положени, а три и половина години по-късно възстановяването на „Globe Theatre” е напълно завършено. Той е позициониран на около 200 метра от мястото на оригиналната постройка и вече много години е средоточие на творци и публика, които даряват любовта си на театралното изкуство в Лондон.

Портретът на един художник

Вероятно Ив Сен Лоран е Дизайнерът на 2014г.*, ако се съди по броя посветени на него автобиографични драми -  Saint Laurent&nbs...

Прожекциите на шекспировите постановки ще бъдат през март и април, както и до края на 2014 година в Дома на киното в София.

Не пропускайте срещите с Шекспир и „Globe Theatre” на кино!

Прожекции:

Ромео и Жулиета

27 март, Дом на киното, 20:00

18 март от 18-ия София Филм Фест

От 18:00 в кино “Люмиер” „Последната любов на г-н Морган” ще ви сподели за общуването и вярата в състрадетелнос...

30 април, Дом на киното, 19:00

Както ви харесва

23 април, Дом на киното, 19:00

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино