Качвате килограми, без да сте променили ежедневието си? Ето няколко вероятни причини

9805
Качвате килограми, без да сте променили ежедневието си? Ето няколко вероятни причини
Снимка: Клуб здраве

Случвало ли ви се е да качвате килограми постепенно, без на пръв поглед да сте променили режима си на хранене и този на спорт? Или пък каквото и да правите, каквато и диета да изкарате, те да не се топят?

Оказва се, че немалко дами в активна възраст се сблъскват с подобни проблеми, без да могат да си обяснят защо се случва така и при посещение при ендокринолог да го молят да бъдат изследвани всички хормони на щитовидната жлеза. „Това е меко казано невъзможно, защото хормоните на щитовидната жлеза са доста повече от тези, които масово хората си представят, да не говорим, че ако изпълним това желание би било доста скъпо за пациента”, подчертава доц. Антоанета Гатева от „Александровска” болница - специалист ендокринолог  с над 15 години опит и научни интереси в областта на синдрома на поликистозните яйчници, репродуктивната медицина, затлъстяването и превенцията на захарния диабет и неговите усложнения и гост на Радина Василева в „Club здраве”.

Оказва се, че ако говорим за повишаване на телесното тегло в границите на няколко килограма, които не се повлияват от диета и спорт, причината би могла да се крие не само в изменения на щитовидната жлеза, но и в промени в нивата на половите хормони, заради автоимунни заболявания или прием на определени медикаменти – за сън, против алергия, антидепресанти, кортикостероиди и други.

Повече по темата от доц. Гатева научете във видеото тук:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com