Рогозин ще разгръща орбитална групировка, за да следи войната в Украйна

11127
Рогозин ще разгръща орбитална групировка, за да следи войната в Украйна
Снимка: стопкадър / ГРОШІ / YouTube

Руската държавна корпорация Роскосмос планира да разгърне мащабно орбитално съзвездие, което ще позволи постоянно наблюдение на бойните действия в Украйна. Това съобщи на 26 май ръководителят на корпорацията Дмитрий Рогозин.

„За нас сега най-важната тема е разполагането на мащабна орбитална групировка. Искаме да изградим, както се казва, цялата хранителна верига. Колкото повече са спътниците, това е изключително важно за армията днес – казва Рогозин, цитиран от Интерфакс. – Тя трябва да вижда, да слуша практически в 24-часов режим, постоянно да наблюдава театъра на бойните действия на територията на Украйна.“

Освен за военни цели, спътниците можели да се използват и за цивилни задачи, обяснява шефът на Роскосмос.

„Необходими са ни спътници, сега имаме 161 космически апарата, включително апаратите на Министерството на отбраната – това е малко, трябва да са хиляди“, добавя той.

По-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Минск и Москва работят над създаването на съвместно спътниково съзвездие, от което се появила необходимост поради войната в Украйна. По думите му американците са съсредоточили над руските войски своя разузнавателна групировка за дистанционно сондиране на Земята и предават информация на украинските войски в реално време, което оказва влияние на хода на действията.

В същото време Рогозин обвини Европейската космическа агенция в опит да разруши сътрудничеството на Русия с нейните партньори.

„Представители на Европейската космическа агенция се опитват да обработват нашите традиционни партньори с цел да разрушат връзките им с Роскосмос. (...) Всъщност смешна изглежда тезата на Европейския съюз за възможността да замени Русия в помощ например на Индия в стартирането на нейната пилотирана програма”, пише Рогозин в своя Telegram канал. По думите му на партньорите на Русия се „предлагат пари и технологии“, за което му било разказано „в кулоарите“ на срещата на ръководителите на космическите агенции на страните от БРИКС.

Според шефа на Роскосмос Брюксел и Париж нямат подходящи ракети-носители за доставка на модули в околоземното пространство, да не говорим за пилотирани космически кораби. „Ако искате да рискувате и да работите с тях, добре дошли, но много скоро ще се убедите, че сме прави“, продължава Рогозин.

През 2018 г. Русия и Индия сключиха споразумение, което предвижда участието на Роскосмос в подготовката на индийски астронавти, помощ за развитието на местообитание и живот в Космоса, космически скафандър, както и сътрудничество в редица други области на пилотираната космонавтика.

През декември 2021 г. двете страни се споразумяха да разширят сътрудничеството в областта на пилотираните програми, разработването на ракети-носители и използването на космическото пространство за мирни цели.

Междувременно Дмитрий Рогозин не пропусна да се упражни в традиционното си „красноречие“, като нарече Борис Джонсън „животно“ заради партитата на Даунинг стрийт по време на локдаун. Британският премиер вече поднесе извинения и заплати глоба.

„Що се отнася до моето участие в събитието, искам да повторя, че смятах, че това е работно събитие. Съжалявам, че тази вечер не го направихме по различен начин. Поемам отговорност за това и се извинявам“, заяви британският премиер, цитиран от Sky News.

Коментирайки признаването на британския пример, шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин каза, че „смелият“ Борис Джонсън „е готов да понесе наказание за няколко бутилки бира и отворена бутилка скоч“. „А за доставките на смъртоносни стоки на киевския фашистки режим не иска да отговаря?“, пише Рогозин.

„Борис животното. Реалният персонаж и неговото превъплъщение в киното“, написа Рогозин в Telegram, като приложи към публикацията снимка на британския премиер и Борис Животното от „Мъже в черно“.

Преди дни Рогозин демонстрира на всички кратер от изпитанията на ракетата „Сармат“ и посъветва „агресорите“ да бъдат по-учтиви с Русия. В отговор бившият американски астронавт Скот Кели нарече Рогозин "срамно петно върху наследството на Юрий Гагарин и героите-космонавти от руската космическа програма"

ОЩЕ ОТ РОГОЗИН

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com