Марешки вече не е разследван за престъпен сговор

4743
Марешки вече не е разследван за престъпен сговор
Снимка: БГНЕС

Разследването за престъпен сговор срещу Веселин Марешки и двама от съпартийците му е прекратено от Специализираната прокуратура. Това обясни пред в. "Сега" говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Това разследване излезе на дневен ред преди 3 години - през ноември, 2018 година, беше поискан депутатският имунитет на Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Тогава прокуратурата съобщи официално, че спрямо тях по досъдебно производство, започнало в Окръжната прокуратура във Варна, са повдигнати и предявени обвинения за изнудване. Впоследствие материалите отиват в Специализираната прокуратура, която счита, че на база доказателствата тримата са извършили престъпления с цел имотна облага. Обвиненията са свързани с дейността на Марешки като съдружник и управител на "Фармнет" ООД, а на Таскова и Христов като регионални мениджъри на същото дружество. Става дума за заплахи за увреждане на имуществото към собственици на аптеки, за да бъдат принудени да купуват само от "Фармнет" на по-високи цени спрямо другите доставчици.

ВКС отмени 4-годишната ефективна присъда на Веселин Марешки

Върховният касационен съд отмени четиригодишната ефективна присъда на лидера на "Воля" Веселин Марешки и върна за ново разглеждане на В...

Разследването обаче е прекратено още на 19 юли, сочи информация от електронните регистри на прокуратурата. Причината - наблюдаващият прокурор е приел, че обвиняемите не са извършили изнудване - конкретно заплахи с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имущество или друго противозаконно действие с тежки последици за пострадалия или негови близни. Действията на обвиняемите са квалифицирани като нелоялна конкуренция по смисъла на Закона за защита на конкуренция. Съгласно Наказателния кодекс нелоялната конкуренция не се явява престъпление.

Случаят е прехвърлен на Комисията за защита на конкуренцията. Освен това постановлението за прекратяване на разследването е обжалвано пред специализирания съд и се очаква неговото произнасяне.

Междувременно през август Върховният касационен съд върна във Варна за ново разглеждане делото за изнудване срещу Марешки. Върховните магистрати приеха, че апелативният съд, който даде на Марешки 4 г. затвор, е допуснал съществени нарушения на процесуални правила и това е довело до нарушаване на правото на защита на подсъдимите. Повторното гледане на делото от апелативната инстанция е насрочено за 8 ноември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Жена загина при катастрофа с ТИР край Враца

Със сак с марихуана: Задържаха трима души след наркосделка в София (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com