Обвинение за измама с евро средства получи собственик на къща за гости в Девин  

6230
Обвинение за измама с евро средства получи собственик на къща за гости в Девин  
Снимка: Анита Чолакова

Окръжната прокуратура в Смолян внесе в съда обвинителен акт срещу 52-годишния Н. И. Той е обвинен за това, че на 12 юли 2010 година е извършил измама при получаване на пари от европейски фондове за къща за гости в Девин.

При кандидатстване за финансово подпомагане на проект на дружеството по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“, е представил лъжливи сведения, че през 2009 г. дружеството е реализирало приход от 1 284.50 лв. без ДДС от продажба на собствено земеделска производство.

В резултат на неправомерните му действия дружеството е получило безвъзмездна финансова помощ в размер на 200 711.50 лева, от които 80% (160 569.20 лв.) от фондове, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени на българската държава. Както и 20% (40 142.30 лв.) от националния бюджет на Република България за ремонт и реконструкция по проект за къща за гости.

По делото е установено, че обвиняемият Н. И. декларирал неверни приходи от продажбата на земеделска продукция пред Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ – Смолян, без дружеството да е развивало подобна дейност.

В резултат на невярно представените сведения от обвиняемия, представляваното от него дружество е получило от европейските фондове горепосочените суми, с които извършил ремонт и реконструкция на съществуваща база, превърната в къща за гости с шест стаи в района на Девин. 

Предвиденото от закона наказание, за което е обвинен Н. И., е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Предстои Окръжен съд – Смолян да насрочи разпоредително заседание по делото. 

Собственикът на аквапарка и хотел „Персенк“ в Девин е обвинен за измама с евросредства

Собственикът на хотел „Персенк” и Аквапарка в Девин Николай Иванов ще бъде съден за извършена измама при получаване на пари от европейски фондове за къща за гости. В съобщението от Окръжната прокуратура са посочени инициалите на обвинения – Н.И., но справка в Държавен фонд „Земеделие“ сочи, че единствената фирма, която е правила къща за гости в община Девин, чийто собственик е с тези инициали, е „Лилии“ ООД. Тя е изпълнила проект „Преустройство и благоустройство на База за отдих в УПИ I - 179, кв. 1 по плана на с. Лясково, общ. Девин, обл. Смолян“ с еврофинансиране на стойност 200 711,50 лева.

Обвинителният акт срещу 52-годишния бизнесмен е внесен на 22 юни т. г. Николай Иванов е обвинен, че на 12 юли 2010 г. пред ДФ „Земеделие” – Смолян, като управляващ и представляващ фирмата „Линии” ООД е представил неверни сведения при кандидатстване за еврофинансиране за къща за гости.

Бизнесменът представил справка-декларация за приходите на дружеството за предходната година, в която посочил, че са реализирани приходи от 1 284,50 лв. без ДДС от продажба на собствено земеделско производство.

В резултат на неправомерните му действия дружеството е получило безвъзмездна финансова помощ в размер на 200 711.50 лева, от които 80% (160 569.20 лв.) от фондове, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени на българската държава. Както и 20% (40 142.30 лв.) от националния бюджет на Република България за ремонт и реконструкция по проект за къща за гости.

По делото е установено, че обвиняемият декларирал неверни приходи от продажбата на земеделска продукция пред Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ – Смолян, без дружеството да е развивало подобна дейност, съобщават от Окръжна прокуратура - Смолян.

В резултат на невярно представените сведения от обвиняемия, представляваното от него дружество е получило от европейските фондове горепосочените суми, с които извършил ремонт и реконструкция на съществуваща база, превърната в къща за гости с шест стаи в района на Девин.

Предвиденото от закона наказание, за което е обвинен Н. И., е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Предстои Окръжен съд – Смолян да насрочи разпоредително заседание по делото.

Към периода, за който се съобщава за извършеното нарушение от Иванов, фирмата "Линии" ООД е била регистрирана в Девин. След това регистрацията й е преместена в Пловдив. Съдружници в нея са заедно със сина му Любомир, който притежава 4500 лева дял в нея, а бащата Николай Иванов е с миноритарен дял от 400 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com