Осъдените за зверската катастрофа на "Ентуртранс" обжалват

22916
Осъдените за зверската катастрофа на "Ентуртранс" обжалват
Снимка: БГНЕС

Небрежност и немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност са причина за катастрофата с автобуса на "Ентуртранс" на магистрала "Тракия", станала преди 3 години на 15 юни, когато загинаха 9 души, а 11 бяха тежко ранени.

Това е посочено в мотивите на 3-ата осъдени за престъплението, които са изготвени 4 месеца след произнасянето на съда. Срещу присъдите в Апелативния съд в Бургас са внесени протест на прокуратурата и жалби на подсъдимите, съобщи БНР.

На 15 юни 2011 година автобус на "Ентуртранс", пътуващ от София за Бургас, се преобърна, след удар в мантинелата на АМ "Тракия" и се запали. В трагичния инцидент загинаха 9 души - 6 на място, 11 бяха ранени.

По 10 години лишаване от свобода за собственика на "Ентуртранс" Ениз Ченгел и началника на транспортния отдел във фирмата Николай Точев постанови Бургаският окръжен съд на 30 септември 2013 година. 5 години затвор получи шофьорът на автобуса Светослав Димитров.

Според държавното обвинение, автобусите на фирмата, включително и злополучният, не са били в добро техническо състояние, прегледи са извършвани само по документи. Превозното средство, което катастрофира през 2011 г. е било с корозирали елементи и е било въпрос на време да се случи авария. Петорната автотехническа експертиза пък доказа, че шофьорът не е реагирал адекватно и в момента преди катастрофата, не е натиснал спирачка, а е завъртял волана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com