Пуснаха от ареста съдия Николай Стефанов под гаранция от 1000 лв.

16215
Пуснаха от ареста съдия Николай Стефанов под гаранция от 1000 лв.
Снимка: БГНЕС

Съдия Николай Стефанов от Районния съд в Русе излиза от ареста срещу парична гаранция от 1000 лева.

Това определи състав на Софийския апелативен съд (САС), който отмени определението на съдия Александра Йорданова от Софийския градски съд (СГС), която миналата седмица задържа за постоянно съдия Стефанов, съобщи "Правен свят".

Русенският съдия, хванат с подкуп, остава в ареста

Съдията от Русе Николай Стефанов остава в ареста, реши Софийски градски съд, предаде БГНЕС. Заседанието на СГС се забави, тъй като нит...

Стефанов е обвинен, че е поискал и опитал да вземе 1000 лева подкуп от адвокат Свилен Стефанов, за да одобри споразумение по дело. Днес САС прецени, че може да се направи обосновано предположение само за това, че магистратът е поискал подкупа, но няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, поради което му определи и по-лека мярка за неотклонение.

Миналата седмица СГС също не намери никакви доказателства по делото за това, че Стефанов е направил опит да вземе подкупа, а само за това, че е поискал, но прие, че има опасност съдията да се укрие или да извърши друго престъпление.

Заседанието на градския съд се запомни с абсурдния прочит на разпечатките от телефонни разговори между съдията и адвоката, направен от съдия Йорданова. В определението си тя прие, че на всички въпроси на адвокат Стефанов, отнасящи се до парите, обвиняемият съдия отговаря: "Не се разбира". Така съдия Йорданова направи извод, че Стефанов е предполагал, че е подслушван или е контролирал разговора. Тя изобщо не обърна внимание на адвоката на Стефанов, който опита да обясни, че "не се разбира" не са думи на обвиняемия, а обяснения на служителите, подслушвали разговора, защо не записват в разпечатката от СРС-тата отговорите му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com