Б. Казньов: Тази вечер Париж отдава значимото на София

9387
Б. Казньов: Тази вечер Париж отдава значимото на София

Тази вечер Париж, който "плава, но не потъва" отдава дължимото на София, която "расте, но не старее". С тези думи министърът по европейските въпроси на Франция Бернар Казньов се обърна към посетителите на откриването на изложбата "Париж 1900", предаде БГНЕС.

Участие в церемонията взе президентът Росен Плевнелиев, който преди това се срещна за кратко с Казньов в една от залите на Националната галерия за чуждестранно изкуство. През това време голям брой франкофони и почитатели на изобразителното изкуство изпълниха входа на галерията, както и малката градина пред нея.

Тази изложба свидетелства за дълбочината на отношенията в областта на културата между нашите две столици, тя спокойно може да бъде наречена "Париж - София 1900", каза още Бернар Казньов. "Това е най-значимата изложба на чуждестранно изкуство, някога организирана в България", заяви той с присъщото за французите самочувствие.

България ще бъде гост на Париж, в момента се подготвя изложба на тракийско изкуство, и която ще бъде представена в Лувъра през пролетта на 2014 г., каза още Казньов. "Други проекти се подготвят съвместно с театъра Шанз-Елизе, с Парижката гранд опера. Така вашата много красива страна ще заеме своето място в мислите на моите сънародници", допълни той.

Президентът Плевнелиев от своя страна благодари за възможността до български майстори като Иван Мърквичка, Антон Митов и Никола Михайлов да бъдат поставени световни творци като Реноар и Роден. "Това е изключително доказателство, че българските творци в началото на ХХ век. се нареждат до най-добрите представители на европейското изкуство", допълни той.

Тази изложба поставя началото на осъществяването на много други амбициозни проекти. Той определи предстоящата изложба на родно изкуство в Лувъра като изключително събитие в контекста на дългогодишните културни традиции между България и Франция, израз на приятелство и взаимно доверие.

Да излага творби в Париж е мечта на всеки художник, както е мечта на всеки един министър на културата да вижда произведения от своята страна да бъдат показвани в "Столицата на изкуството", допълни министърът на културата Вежди Рашидов. София също се превръща в страна на музеи, домакин на някои от най-добрите чуждестранни колекции, каза още той.

В рамките на изложбата "Париж 1900" са представени 141 творби от колекциите на галерия "Пти Пале", съчетани с произведения от френските колекции на Националната галерия за чуждестранно изкуство, както и картините на майсторите на българската живопис, украсявали българския павилион на Световното изложение в Париж през 1900 година, наречено "Изложението на века".

Проектът, заемащ централно място в културната програма за 2012-2013 година на посолството на Франция, е едно от най-престижните културни събития, организирани от Франция в България след представянето на пълната колекция от скулптури на Едгар Дега (2010-2011) и Архивите на Планетата от Музея "Aлбер-Кан" (2011-2012).

Редактор: Десислава Симова

Обновен 55-километров участък свързва София и Пирдоп

Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, постоянният представител на Световната банка в България ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com