10-те най-чести въпроса към ветеринарите

15745
10-те най-чести въпроса към ветеринарите

Без значение дали имате котка, куче или цяла дружина космати приятели вкъщи, едно нещо е сигурно: щастлив и здрав домашен любимец е този, отглеждан с любов. Добрият стопанин знае как да се погрижи за здравето на своето животно, но и ветеринарите са тук на помощ. Не сте сигурен колко често трябва да къпете вашият домашен любимец или да го ваксинирате? Сайтът Everydayhealth прави селекция на най-често задаваните въпроси към ветеринарите и съответните им отговори от специалистите.

1. Какъв вид храна е най-здравословен за домашните любимци?

Всички големи марки храни са добри. Малките котета и кучета трябва да се хранят със специална, обогатена храна до първата година и след това да преминат на храна за възрастни животни. Мокра или суха храна? Това зависи от предпочитанията на стопанина и животното.

2. От колко храна се нуждае домашният ми любимец?

Всяка храна е различна и всеки домашен любимец е различен. Количеството храна зависи от начина на живот и метаболизма на вашия любимец. По-активните животни имат нужда от повече храна. Като цяло, трябва да храните домашните си любимци по три пъти на ден, докато навършат четири месеца. След това трябва да намалите храната на два пъти дневно.

3. Закръглен ли е домашеният ми любимец?

Много собственици не могат да определят, дали животното им е с наднормено тегло или не. Трябва да можете да напипвате ребрата на домашния си любимец, но върху тях трябва да има тънък слой тлъстини. Зад ребрата трябва да има „талия”. Ако смятате, че вашето животно е с наднормено тегло, намалете храната му с 10 или 15%. Ако и това не подейства, попитайте ветеринарен лекар за диета с по-малко калории.

4. Какви ваксини са нужни за домашното ми животно?

Домашните любимци помагат на деца с аутизъм

Появата на домашен любимец може да окаже положително влияние върху децата с аутизъм, смятат френски учени. Тяхното изследване е публи...

Ваксините трябва да започнат от 6-седмична възраст и да продължат на всеки три седмици, докато животното стане на 4 месеца. Кучетата и котките се ваксинират с ваксина против много потенциално смъртоносни, заразни заболявания. Отделно те получават ваксина против бяс, когато навършат 4 месеца. Кучетата се ваксинират и срещу кучешка кашлица.

Попитайте ветеринаря си за специфични ваксини, които може да са нужни за вашия любимец. Препоръките му могат да зависят от това къде живеете, какви са плановете ви за пътуване или вашия начин на живот.

5. Може ли малкото ми куче да излиза вече навън?

Преди да изведете кученцето навън е най-безопасно да изчакате серията ваксини, които то ще получи. Това обикновено се случва към четвъртия месец.

6. Трябва ли да мия зъбите на домашния си любимец?

Скенер ще разкрие какво си мислят домашните любимци

Мечтата на любителите на кучета е на път да се сбъдне. Най-накрая те ще могат да разберат какво се случва в главите на техните домашни ...

Лошата устна хигиена на кучетата и котките може да доведе до възпаления на венците, които да ги направят по-податливи към заболявания на сърцето и бъбреците. Професионалното почистване на зъбите им под упойка ще премахне плаката и зъбния камък. А редовното им миене с четка за зъби (два, три пъти в седмица) ще предотврати повторната поява на зъбен камък. Ако вашият домашен любимец не позволява да миете зъбите му, тогава може да използвате стоматологични играчки за дъвчене или специална диета.

7. Кои са последните новости при лекарствата за бълхи, кърлежи и сърдечни паразити?

Генерално специалистите препоръчват целогодишно да се използва тройна защита срещу бълхи, кърлежи и дирофилариоза. Но индивидуалният план за вашия любимец ще се определи от това, къде живеете и какъв начин на живот водите.

8. Колко често трябва да къпя домашния си любимец?

Много от кучетата не се нуждаят от къпане повече от един път в месеца. Къпането на кучетата повече от един път в седмицата може да изсуши кожата им. Но не забравяйте да почистите ушите на домашния си любимец, за да предотвратите инфекции. Препоръчително е да правите това един, два пъти в сецмицата, в зависимост колко мръсни са ушите на животното. Увийте единия си пръст с марля и използвайте препарат за почистване на уши.

Имунизациите на животните вече за сметка на собствениците

Разходите за имунопрофилактика и идентифициране на животните вече ще са за сметка на собствениците, а кметовете на общините ще заплащат...

9. Защо домашният ми любимец яде изпражнения?

Най-често яденето на изпражнения е просто навик на животното. Вашето куче или котка може да го правят от скука или защото има засилен апетит. Но генерално това не се случва заради липсата на някой важен хранителен елемент. Напълно здравите домашни любимци могат да го правят често. Най-добре е да ограничите лошия навик на животното, защото той е сигурен начин за придобиване на паразити и бактерии.

10. Може ли болният ми домашен любимец да ме зарази?

Като цяло, ако вашият домашен любимец или вие сте настинали, няма как да предадете вируса един на друг. Но някои паразити и кожни заболявания могат да бъдат заразни и за хората.

Редактор: Камелия Киричева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com