6 от най-мръсните и трудни за почистване места в кухнята

14566
6 от най-мръсните и трудни за почистване места в кухнята
Снимка: Кухня, ремонт

Казват, че кухнята трябва да е чиста като операционната. Нека да видим как това твърдение се вписва във вашата кухня. Ето шест места за проверка и почистване.

Рафтовете в хладилника

Почиствайки кухнята, домакините не гледат често в пластмасовите тави на хладилника. Но те натрупват малки остатъци от гниещи продукти.

Необходимо е контейнерът за съхранение на плодове и зеленчуци да се измива поне веднъж месечно с топла сапунена вода и сода. Тогава рафтовете в хладилника ще бъдат не само чисти, но и без неприятни миризми.

Гъби и парцали

Рекордьорите по количество мръсотия и патогенни микроби са кухненски парцали и гъби за съдове. Незаменимите помощници в кухнята събират бактерии и плесени по време на продължителна употреба.

Следователно е необходимо да ги сменяте редовно, на всеки 10-14 дни, за да спомогнете за поддържането на чистотата в кухнята и здравето в семейството.

Мивка

Обикновената кухненска мивка може да се превърне в огнище на инфекция. През целия ден в нея се натрупват хранителни частици след измиване на съдовете. Според американски изследователи, бактерии като листерия, салмонела и ешерихия коли могат да бъдат намерени по стените на мивката. За висококачествена и чиста повърхностна обработка на мивката трябва да използвате отделна гъба с антибактериален разтвор. След това избършете мивката с хартиена кърпа.

Сифон

Сифонът под мивката също е източник на опасни микроорганизми. Трябва да се почиства редовно, така че натрупаните примеси да не причиняват заболявания. За да го обработите, достатъчно е да вземете сода, да я излеете в канализацията и след това да я залеете с оцет.

Дъски за рязане

Просто изплакване с вода и пяна няма да е достатъчно. Изисква се по-задълбочено почистване:

• Измийте кухненската дъска под течаща вода и оставете да изсъхне.

• Натрийте обилно със сол (помага за премахване на частиците и миризмите на храната).

7 хитрини, с които да освежим кухнята евтино

В даден момент всеки иска промяна в живота си, а често и в дома си. Тя може да се отнася за всяка стая, в това число и кухнята. Противн...

• Натрийте дървената повърхност със сока от лимон, разрязан наполовина.

• След това можете да избършете дъската с оцет или пероксид. Продуктите са безопасни за дърво и имат отлични почистващи свойства.

Когато дъската за рязане е суха, върху повърхността може да се нанесе слой минерално масло. То ще запълни пукнатините и ще предотврати размножаването на бактериите.

Вътрешна част на чекмеджетата

Големи количества прах и боклуци се натрупват във вътрешността на кухненските рафтове и кутии, създавайки най-добрите условия за бактерии и инфекции.

Нов живот за обикновените неща

Точно така. Например, обикновена интериорна врата – защо трябва да  бъде просто функционална част от вашия дом или офис? За ...

Като ги третирате с разтвор на оцет и след това, избърсвайки ги с чиста кърпа, можете лесно да се справите с мръсотията и да предотвратите растежа на гъбички.

Кофа за отпадъци

Много е удобно да сложите боклука в торба и да го сложите в кофа. След това просто трябва да го смените с нов и да извадите стария.

Но не забравяйте редовно, поне веднъж седмично, да измивате външната и вътрешната страна на кофата, като използвате дезинфектант.

Извършвайки периодично такива прости действия в кухнята, вие не само ще можете да я поддържате чиста и подредена, но и ще осигурите здравето на себе си и близките си, предпазвайки ви от различни бактерии и микроби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com