Да улесним живота си? Възможно е!

16433
Да улесним живота си? Възможно е!

Много от нас се оплакват от задълженията или несгодите, с които ни среща животът. Ако се замислим, обаче, повечето от проблемите са плод на ума ни и възникват заради недобрите ни ментални навици. Освобождавайки се от тях ние можем да се избавим и от много от нашите проблеми. Ето кои са основните стъпки за по-леко всекидневие.

1.Не правете прибързани изводи

Този навик ни унищожава по два начина. Първо, решили сме, че знаем какво ще се случи, което ни прави невнимателни и действаме въз основа на това решение. Второ, въобразили сме си, че умеем да четем мисли и сякаш знаем защо хората правят това, както и какво мислят. Точно това е най-честата причина за развалянето на отношенията.

2. Не драматизирайте
Много хора правят от мухата слон и съответно реагират бурно. Това създава тревога, която в действителност или не съществува или е толкова незначителна, че няма за какво да се безпокоим.  Често така действат тези, на които им липсват истински емоции.

3. Не си измисляйте правила

99% от всички „трябва“ и „длъжен съм“, с които се обвързваме са безполезни. Те само товарят мозъка ни с ненужни ограничения. А когато пренасяме тези правила на другите, се превръщаме в досадници и/или самоуверени фанатици.

4. Избягвайте ограниченията
Думите, които ползвате може да направят от вас чудовище, негативист до мозъка на костите. Отрицателната реч и критика пораждат същото мислене. Опитвайки се да вкарате нещата в определени категории, преставате да виждате реалното им значение, като по този начин ограничавате собственото си мислене до такава степен, че то става безполезно. Не налагайте етикети и ще бъдете удивени от това, което ще откриете!

5. Не бъдете перфекционист
В повечето случаи „достатъчно“ означава достатъчно. Ако търсите идеалната работа, то най-вероятно няма да я намерите. Ако търсите идеални отношения, може би ще останете сам. Перфекционизмът е ментално заболяване, което не ви позволява да се наслаждавате на живота и всеки пък ще ви кара да търсите това, което не съществува.

6. Не обобщавайте
Два или три неуспеха все още не са признак за постоянен провал. А еднократната победа не ви превръща в гений. Еднократното събитие, било то добро или лошо, не винаги е тенденция. В повечето случаи нещата са такива, каквито са – не повече.

7. Не взимайте присърце
Повечето от околните, дори близките ви приятели не говорят, мислят и не се грижат за вас в 99% от времето си. Колегите ви и дори съседите също най-вероятно не знаят нищо за вас. Житейските успехи или неуспехи, топлината или равнодушието на останалите, нямат никакво отношение към вас. Ако пък се преструват, това само ще ви накара да се почувствате още по-нещастни.

8. Не изпадайте в апатия
Не спирайте да се опитвате да бъдете оптимист. Ако очаквате лоши неща от живота, то те ще ви се случат. Отрицателният поглед на нещата е все едно да гледате на света като в изкривено огледало. Ще забелязвате единствено недостатъците, а положителните неща ще остават незабелязани.


9. Не живейте с миналото
Това е най-важният от всички съвети: забравете и продължавайте напред. Най-много злоба, разочарования, нещастия и отчаяние идват от хората, вкопчили се в минали обиди и проблеми. Колкото повече ги  превъртате в ума си, толкова по-значими ви се виждат и толкова по-зле ще се чувствате. Не се борете с нещастието, погледнете на него отстрани и ще видите големи плюсове, вместо малки минуси. Направете това и ще лишите миналото от възможността да ви наранява.

Вижте още интересни статии в СРодители

Каква е психологията на бедността?

Всички искат да имат повече пари, но на много хора им се налага да се задоволят и с малкото, което имат. Защо е така, какво ни пречи да...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво никога не се прави през Страстната седмица?
Какво никога не се прави през Страстната седмица?

В Църквата думата страст се използва в два случая: когато се говори за неестественото, греховно влечение на душата, например за страстта на пиянството,...