Дъвченето на дъвка на гладно може да е много опасно

8495
Дъвченето на дъвка на гладно може да е много опасно
Снимка: iStock/Guliver

Една стара поговорка казва: „Ти си това, което ядеш“ и мисля, че много хора ще се съгласят с това. Това, което правим преди хранене, също е важно, особено ако имаме празен стомах.

Някои дейности, извършвани на празен стомах или дълго след последното хранене, могат да имат силно отрицателно въздействие върху нашето здраве. Това важи в пълна сила за...дъвченето на дъвка!!! Изненадани сте, нали?

Някои хора обичат да дъвчат дъвка, защото са стресирани или искат да освежат дъха си след хранене. Ако сте любители на дъвките, трябва да ви кажем, че е добре да се отървете от този навик в случаите, когато не сте приемали никаква храна и вашият стомах е празен. Има няколко причини, поради които дъвките никога не трябва да се озовават в устата ви в такива моменти.

Черва

Здравето на червата и способността на чревните ворси да абсорбират хранителни вещества се влияят значително от титановия диоксид, съдържащ се в някои дъвки. Изкуствените подсладители, присъстващи в тях, влияят неблагоприятно върху състоянието на чревната микрофлора особено в случайте на празен стомах.

В допълнение, дъвките съдържат слабителни и FODMAP, а това са въглехидрати, които причиняват симптоми на синдром на раздразнените черва, включително подуване на корема, газове, силна коремна болка и диария или запек. 

Освобождава живак

При хора, които имат живачни пломби, дъвките могат да отделят този невротоксин. Изследванията показват, че дъвките ускоряват освобождаването на живак от амалгамни зъбни пломби в най-голяма степен, когато ги дъвчете без преди това да сте хапнали нещо. Научно доказано!!!

Сериозни проблеми при залепване

На всеки му се е случвало да глътне дъвка без да иска, особено в детските ни години. Ако това стане на гладно, т.е стомаха ви е празен, дъвката ще полепне много силно по вътрешността на коремната стена, а това може да доведе до много сериозни последици. Има случай /дори и в България/, когато така залепнала дъвка е оставала в корема на пациента повече от 1 месец!!! А различните процедури по остраняването и могат да бъдат много болезнени. Така че, внимавайте!

Повреда на зъбите

Дори дъвките без захар могат да увредят зъбите ви. Те съдържат кисели аромати, които могат да разрушат зъбите. Ерозията на зъбите е процес на постепенно декалциране на зъбите, което ги кара да се разпадат.

Гастрит

Храносмилателната киселина, която се поризвежда, докато дъвчем дъвка, е способна да разруши лигавицата на празен стомах, което от своя страна може да причини гастрит. Научно доказано е също, че хората, които често дъвчат дъвка, предпочитат нездравословни храни като пържени картофи и сладкиши пред плодове и зеленчуци.

Съвет: Дъвката с естествени подсладители като ксилитол и сорбитол е по-малко вредна от дъвка със захар, натриев цикламат или аспартам. Избягвайте да дъвчате дъвка за повече от 10 минути, дори да бъде след хранене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com