X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Преброиха водолюбивите птици в България

544
Преброиха водолюбивите птици в България
Снимка: Българско дружество за защита на птиците
Резултатите от Преброяването на водолюбивите птици у нас, което се провежда за 45-та поредна година по цял свят, вече са известни. В рамките на четири дни (от 14-ти до 17-ти януари), 42 екипа от експерти и доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), Регионалните инспекции по околна среда и водите (РИОСВ), „Съюза на ловците и риболовците в България“(СЛРБ),и представители на други неправителствени организации, успяха да обходят и съберат данни за зимуващите птици в над 200 влажни зони у нас.

Традиционно основната концентрация на птици е регистрирана по Черноморското крайбрежие, както и в някои големи вътрешни язовири. Сравнително малко бяха птиците и числеността им по Дунав, тъй като по време на преброяването реката бе с високо ниво и липсваха т. нар. пясъчни коси, които привличаха хиляди птици. Поради необичайно високите температури в страната, които бяха регистрирани седмица преди преброяването,е установена значително по-ниска численост на зимуващите водолюбиви видове птици, в сравнение с миналогодишното преброяване. Екипите успяха да наблюдават и преброятедва 2017 големи белочели и 48 от световно застрашените червеногуши гъски, като за сравнение през миналата година техният брой е бил съответно 3300големи белочели и 322 червеногуши гъски, а през 2019 г. - 120 000 големи белочели и 3500 червеногуши гъски. Ненадминат остава рекордът през 2013 г., когато бяха установени рекордните за България над 54 000 червеногуши гъски.

Приключиха теренните проучвания по проект „Живот за птиците“

За трета поредна година ЧЕЗ Разпределение България и Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/ проведоха теренни проучвания по пр...

Трите най-многочислени наблюдавани вида водолюбиви птици са: световно застрашената кафявоглава потапница (40 274инд.), зеленоглавата патица (31747 инд.) и обикновената лиска (24772инд.). Към момента са обработени около 90% от данните, които показват, че общата численост на установените видове птици е229 502 инд.,катоповременапреброяванетопрез 2020 г. техният брой е бил 247 908 инд., през 2019 г. - 361933индивида, а през 2018 г. - 130 000 индивида. От световно застрашените водолюбиви видове, освен червеногушите гъски и кафявоглавите потапници, са установени: 7ушати гмуреца, 1427 тръноопашати потапниции 4 средиземноморски буревестника.Сред интересните наблюдения са голяма черногърба чайка в района на Северното Черноморие, 981 розови фламинги, 661 къдроглави пеликана и 13 големи черноглави чайки в района на Бургаските езера, 1 розов пеликан в язовир Розов Кладенец и 1 червеногуша гъска на язовир Овчарица. В района на Шабленското езеро и блато Песчина интерес представляваха и наблюдаваните 2 големи кресливи орела, които са световно застрашен вид. Общо за страната бяха регистрирани 42 морски орела, които са вид от Червената книга на България. Освен това бяха наблюдавани и видове, които не са характерни за зимните месеци у нас – 9 бели щъркела, 1 белокрила рибарка в Софийско и 1 папуняк по Северното Черноморие.

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, в което се включват над 15 000 души. То се осъществява едновременно и синхронизирано в цяла Европа и Северна Африка с цел максимално точно преброяване на водолюбивите птици. На международно ниво информацията се обобщава от организацията Wetlands International. Преброяването дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, голяма част от които са част от екологичната мрежа Натура 2000. Според последните данни популациите на някои от световно застрашените видове като малката белочела гъска и кафявоглавата потапница продължават да намаляват, поставяйки тези видове под реален риск от изчезване.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какъв подарък иска да получи всяка от зодиите за 8 март (Част 2)

Какъв подарък иска да получи всяка от зодиите за 8 март (Част 1)

Съвет за всяка зодия за този уикенд, 27 – 28 февруари

Любовен хороскоп за този уикенд, 27-28 февруари

12 късметчета с кафето ти за този уикенд, 26 – 27 февруари

Това са най-ужасните любовници сред зодиите

Какво правят различните зодии, когато са пияни

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com