Видове риба, които е по-добре да не консумираме

38563
Видове риба, които е по-добре да не консумираме

Има вредни риби с много високо съдържание на мазнини, в които се отлага живак, поради което вместо здравословна храна, те се превръщат в продукт, вреден за здравето.

Живак и риба

Много научни изследвания, проведени през последните години, показват, че тежките метали се отлагат в организмите на някои риби.

Това опасно вещество има много негативен ефект върху човешкото здраве. Той попада в тялото, наред с други неща, когато посягаме към вредни риби, които не трябва да се консумират.

Не само живакът оказва негативно влияние върху човешкото здраве. Има и други вещества, които се натрупват в рибената мазнина. Те са замърсители, които се абсорбират от рибите от средата, в която живеят.

Рибеното месо може да бъде замърсено от пластмаса, силни химикали и други вещества, които попадат на нашите маси под формата на „здравословна“ храна. Оказва се обаче, че съставки като живак не се усвояват от човешкото тяло. Вместо това те се натрупват, докато концентрацията им стане опасно висока.

Вредни риби, които не трябва да се консумират

Имайки предвид гореописаната информация за замърсяването на определени риби, ви представяме списък с вредни риби, които не трябва да се консумират. Някои може да ви изненадат.

Червена риба тон

Това е една от най-консумираните риби. Има много разновидности на риба тон. В този конкретен случай имаме предвид червената риба тон.

Предупреждението се отнася особено за деца и бременни жени. Червената риба тон, консумирана веднъж седмично, е максимума, който може да си позволи човек и не трябва да се превишава.

Панга

Пангасиус е една от най-малко здравословните риби за хората. Той идва от Виетнам и като цяло е популярен поради лекотата на придобиване и голямата популярност на пазара. В последните години има голяма тенденция за повишаване на търсенето на рибата от държави членки на ЕС.

Най-често се купуват филета от пангасиус, тъй като не съдържат кости и са лесни за консумация. Оказва се обаче, че този продукт съдържа малко количество хранителни съставки, включително здравословни омега 3 мастни киселини . 

Сива акула

Един от най-популярните и деликатесни продукти, когато става въпрос за риба. Често е по-евтин заместител на риба меч. Неблагоприятен фактор обаче е, че акулата е твърде голяма.

Достигайки до такава значителна размери, тези риби съдържат големи находища на тежки метали, включително живак. Затова най-добре би било да избягвате да ядете тази риба.

Скумрия

Скумрията е много популярна риба в много региони по света, особено в ресторантите. Въпреки това Световната здравна организация (СЗО) счита скумрията за вредна риба поради рисковете за здравето, които тя причинява.

Скумрията съдържа висока концентрация на живак, който се съхранява в мазнините. Затова би било по-добре да избягвате посягането към този продукт или да намалите консумираното количество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com