КЗП прехвърли на парламента темата с цените на мобилните услуги

1553
КЗП прехвърли на парламента темата с цените на мобилните услуги
Снимка: tcl.com

Комисията за защита на потребителите (КЗП) прехвърли на парламента темата с цените на мобилните оператори. Това се случи по време на заседанието на подкомисията срещу монополите.

„Трябва да се изясни какво искаме да се случи с клаузата за индексацията, да я премахнем, да я променим или да заведем дело срещу мобилните оператори. Премахването на тази клауза може да стане със законодателни промени.“, коментира председателят на КЗП Стоил Алипиев пред депутатите. ОЩЕ: A1 вдига цените с 9,5%, ще ги намаля при дефлация

Ще се произнесе ли КЗП?

"Тази комисия, която уж управлявате, ще се произнесе ли, за да знаем ние какво да правим", обърна се Десислава Трифонова от ГЕРБ към шефа на КЗП. 

Алипиев отговори, че, ако по време на преговорите с мобилните оператори не се постигне промяна на клаузата за индексация на цените в полза на потребителите, ще внесе доклад в КЗП и отиват на съд. Той посочи, че се е забавил, защото подготвя мотивите, с които да я обяви за неравноправна.  

Трифонова разкритикува Алипиев и му обърна внимание, че в писмо до парламента, КЗП твърди, че клаузата е равноправна, като Алипиев бе категоричен, че комисията я смята за неравноправна. 

Политиците май не са доволни от КЗП

Десислава Трифонова от ГЕРБ, която ръководи подкомисията му каза, че, ако е решил да прехвърли топката към парламента, това няма да стане. Тя го критикува, че не е уведомил комисията за този проблем, а чак сега казва, че са нужни законодателни промени и сега ги пита за политическата воля.

„Знаете ли каква е политическата воля – да спазвате Закона за защитата на потребителите“, каза Трифонова.

ИТН също разкритикуваха Алипиев, като според тях основният проблем е в КЗП. 

"Човек остава с впечатление, че тази институция защитава интересите на операторите, а не на потребителите", каза от своя страна депутатът от БСП проф. Румен Гечев. Той отбеляза, че "мек подход" няма към монополите никъде по света. ОЩЕ: Телекомите поканиха КЗП на преговори за увеличението на цените

"Мекият подход" на КЗП и омбудсмана

В рамките на заседанието бе коментиран и така наречения "мек подход". Алипиев каза, че предпочита мекия подход и в него да се търси превантивно решаване на проблема и да се постигне справедлив баланс между страните.

„Получихме писмо от мобилните оператори за влизане в диалог. Смятам, че най-мекият подход е възможност да се постигне равнопоставеност между търговеца и потребителя и тази клауза да бъде променена на база действащото законодателство“, заяви още Алипиев.

Омбудсманът Диана Ковачева пък се обяви против този мек подход. Не е логично таксите на мобилните оператори да се увеличават с този индекс", подчерта Ковачева.  

Мобилните оператори: Клаузата за индексация на цените е равноправна

Председателят на Управителния съвет на Алианса на технологичната индустрия Андреана Атанасова изрази мнението на мобилните оператори, като каза, че клаузата за индексацията на цените не е неравноправна. Тя обърна внимание, че над 10 години операторите имат подобна клауза, които са били проверявани и няма произнасяне, че тя е неравноправна. „Нашият сектор е изключително регулиран, много прозрачен и стриктно спазва изискванията такива, каквито са“, добави Атанасова.

Алина Стоянова от Yettel смята, че тази клауза е равноправна и е позволена от европейското законодателство. Към мнението на колегите си се присъединиха и от А1. "Такава клауза за индексация е позволена за всички типове бизнеси", посочи Павлина Шехова

Жанет Захариева от „Vivacom“ обърна внимание, че европейските потребители плащат три пъти по-ниски такси от американските, а българските потребители плащат два пъти по-ниски такси от средноевропейските. ОЩЕ: "Късаш договора без неустойки, ако вдигнат цените: ПП-ДБ с идея срещу мобилнитеоператори (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика