Телекомите поканиха КЗП на преговори за увеличението на цените

1870
Телекомите поканиха КЗП на преговори за увеличението на цените
Снимка: iStock

Алиансът на технологичната индустрия (АТИ), която представлява A1, Yettel, Vivacom и други технологични компании, обяви желание да започне преговори с Комисията за защита на потребителите (КЗП) относно индексацията на цените на услугите. Те са изпратили писмо до КЗП с покана за дискусия относно спорните клаузи, съобщи OFFNews.bg.

Вдигане на цените зарадиинфлацията

Припомняме, че от Vivacom и A1 съобщиха, че увеличават цената на месечния абонамент с 4.7%, а за клиентите на Yettel увеличението ще е с 9.5%. ОЩЕ: След Vivacom и A1: Yettel също вдига цените

Новината за повишението на цените доведе до множеството критики както от страна на клиентите на трите мобилни оператори, така и от страна на много институции. Омбудсманът и някои представители на властта призоваха решението за новото повишение да бъде преосмислено.

Позицията на АТИ

В поканата си членовете на АТИ посочват, че индексацията на цените на техните услуги отговаря на предвиденото в договорите с потребителите, на закона и на европейската практика.

АТИ пак подчертава, че условията в договорите са прозрачни и предварително известни, тъй като са част от индивидуалните договори и общите условия, които всеки потребител получава, а общите условия са и публично-достъпни на интернет-страниците на операторите.

„Данните за индекса на потребителските цени се публикуват в средата на януари, което е и причина операторите да извършват индексацията в периода на февруари-март", се казва в позицията им, цитирана от OFFNews.

От асоциацията заявяват още, че защитават и позицията, че „клаузите са балансирани и не позволяват своеволно и безконтролно увеличаване на цените, каквото се наблюдава по отношение на множеството стоки и услуги, формиращи потребителската кошница“. ОЩЕ: Управляващите погват мобилните оператори след индексацията на цените

Как е в ЕС?

"Най-важният аргумент на АТИ е свързан и с практиката на ЕС. Подобни клаузи присъстват в договорите на оператори от редица страни в ЕС. Тяхната легитимност е потвърдена от Съда на Европейския съюз с решението по дело С-326/14", пише още в писмото.

Многократно проверявани

От АТИ припомнят, че неколкократно са проверявани от КЗП, която не е констатирала противоречие със закона, не ги е намерила за неравноправни и не ги е забранявала. „Не са налице обективни основания и никакви други промени в обстоятелствата, които да обосноват промяна в позицията на КЗП“, се казва в позицията им.

“Обръщаме внимание, че при първата обявена от операторите индексация през 2021 г., КЗП анализира законосъобразността й като постанови единствено, че операторите нямат право да приложат непосредствено индексите за две години, и потвърди законосъобразността на индексацията в останалата й част. Нещо повече, в рамките на последвалия съдебен контрол, съдът също не достигна до изводи за неравноправност на клаузите за индексация”, пише в писмото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика