A1 вдига цените с 9,5%, ще ги намаля при дефлация

2880
A1 вдига цените с 9,5%, ще ги намаля при дефлация
Снимка: iStock/Guliver

От 1 март 2024 г. телекомуникационната компания A1 ще индексира месечните такси със средногодишния индекс на потребителските цени на НСИ в размер на 9,5%. Това обявиха от мобилния оператор на 20 февруари.

Така вече и трите големи телекома – A1, Vivacom и Yettel – официално обявиха с колко ще вдигнат цените на услугите си заради натрупаната през миналата година инфлация.

Конкретика първо дадоха от Vivacom – ще използват индекса годишна инфлация през декември 2023 (спрямо декември 2022), която е 4,7 на сто - с толкова ще поскъпнат плановете. От Yettel заявиха, че повишение ще има с 9,5%, като посочиха, че средногодишната инфлация за 2023 г. е била точно толкова.

Миналата година телекомите вдигнаха цените си с над 15% заради инфлацията. Те имат право на това според общите условия по договорите със своите потребители.

Още: Телекомите поканиха КЗП на преговори за увеличението на цените

Какво още обявиха от A1?

  • От 1 март 2024 г. до края на годината частните клиенти на A1 ще ползват специални бонуси - неограничени минути и мегабайти, интернет на максимална скорост, 200+ ТВ канала и отстъпки за устройства.
  • Компанията ще въведе реципрочност в договорите, която ще даде възможност за намаляване на месечните такси при официална дефлация.
  • Потребителите ще могат да се откажат от своя договор без неустойки при индексация от 2025 г нататък.

Изключения

"Индексацията няма да засегне всички частни клиенти на оператора. Цените на плановете за хора в неравностойно положение няма да бъдат променяни и тази година. Същото важи и за потребителите на предплатени мобилни услуги", обявиха от телекома.

Още: КЗП вече над година не отваря важни доклади за цените на мобилните услуги

Бонуси

"А1 ще предложи редица бонуси на своите абонати. Те ще могат да се заявят в периода 1 - 31 март и ще бъдат валидни до края на 2024 г. Всеки потребител може да избере и заяви по един бонус за всяка услуга, която ползва от оператора от Моят А1:

• Неограничени национални минути;

• Неограничен мобилен интернет на максимална скорост;

• 200+ ТВ канала;

• Максимална скорост на домашен интернет, спрямо възможностите на използваната технология;

• Ваучер на стойност 50 лева за закупуване на ново устройство при подновяване на договор.

Снимка: A1

"В допълнение ще предприемем промени в договорите в отговор на обществената дискусия за балансиран и клиентски ориентиран подход. Промените включват:

• Отказ от договор без неустойки при бъдещи индексации на месечните такси;

• Въвеждане на реципрочност, която ще даде възможност за намаляване на месечните такси при официална дефлация от над -2%;

• Поставяне на праг за индексация на месечните такси от минимум 2% средногодишен индекс на потребителските цени", допълниха от A1.

Още: Държавата със заявка за спиране на вдигането на таксите от мобилните оператори

Мотиви

Според телекома индексацията на цените дава възможност на мобилния оператор да продължи да инвестира, за да предлага по-добри услуги.

"Също така е важно, тъй като нашите собствени разходи продължават да се увеличават, така че промяната на цените означава, че можем да продължим да поддържаме най-добрите мрежи и да предоставяме обслужване на клиенти", гласи още официалното съобщение на A1.

"През изминалата година инфлацията в страната продължи да бъде с високи нива. Разходите на компанията също се увеличиха, а трафикът в мрежите ѝ нараства значително и трябва да инвестира непрекъснато в подобряване и разширяване на инфраструктурата. Само за последната година трафикът през мобилната мрежа се е увеличил с почти 70%, а А1 е инвестирала над 200 млн. лева, за да посрещне растящите нужди на потребителите. За сравнение - през 2023 г. инвестициите в мобилната мрежа са над 46% повече спрямо тези през 2022 г. В момента 4G покрива над 99% от населението, а 5G ULTRA мрежата на оператора е достъпна за над 82,6% от населението", допълват от компанията.

Тя "инвестира сериозно и в честоти", чрез които предлага мобилни услуги. Само спектърът 700/800 MHz, който придоби през миналата година, изисква първоначални такси от 43,2 млн. лева. Инвестициите във фиксираната мрежа са нараснали с 13% през 2023 г. спрямо 2022 г. Разходите за телевизионно съдържание също се увеличават, като за 2023 и 2024 г. те ще са в размер на почти 185 млн. лева, което е увеличение от над 20% спрямо предните две години (2021-2022 г.), прогнозират от компанията.

"На този фон разходите за мобилни и фиксирани гласови услуги, достъп до интернет и телевизия в България съставляват под 4% от разходите на домакинствата. За сравнение - разходите за хранителни продукти и безалкохолни напитки, които са се увеличили значително (13,7%) през миналата година, съставляват над 31% от разхода на домакинствата. Разходите за здравеопазване са се увеличили с 11,6%, за лекарствени продукти - с 14,4%, за развлечения и култура - с 12,4%, за водоснабдяване - с 18,7%, за топлоенергия - с 19,7%", завършва позицията на A1.

Още: БСП продължава битката срещу високите цени на мобилните оператори

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

"Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Забраната в САЩ: Ще продаде ли TikTok китайската компания ByteDance?

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании