МОСВ начерта мерки за намаляване на вредните емисии

10606
МОСВ начерта мерки за намаляване на вредните емисии

Начертани са мерки за намаляване на емисии от вредни вещества от големи горивни инсталации. Това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, предаде БТВ. По-рано днес Министерски съвет прие доклад на екоминистерството за предстоящите мерки. Подготвянето на доклада се е наложило заради процедура, която Европейската комисия вече започна срещу България заради неспазването на тавана на емисиите.   

Процедурата обаче все още не е достигнала до съдебна фаза и страната ни полага усилия да не се стигне до там. За да се избегне задълбочаването на проблема, големите горивни инсталации, които всъщност са 12-те ТЕЦ-а в България, се съгласиха да предприемат допълнителни мерки по отношение на намаляване на количествата изпускан в атмосферата серен диоксид и азотни оксиди.

При присъединяването към ЕС България се е съгласила да спазва тавани на годишни емисии вредни газове от големите горивни инсталации. Тези тавани се отнасят за два периода: 2008 – 2011 г. и след 2012 г. Основните замърсители са серен диоксид, азотни оксиди и прах. В периода 2008 – 2011 г. България трайно е надвишила посочените в договора тавани, обясни министър Михайлова.

МОСВ: Цената на водата скача, ако няма промени в закона

Възможно е цената на водата да се повиши, ако не се направят промени в Закона за водите. Това заяви министърът на околната среда и води...

По думите й тенденцията е за намаляване на вредни емисии, изпускани в околната среда. Очаква се за 2013 г. таванът за серен диоксид и прах да бъде спазен. За азотните оксиди обаче това вероятно няма да се случи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика