Най-много се инвестира в производство

6364
Най-много се инвестира в производство
Тази година има малко повече доверие и спокойствие сред инвеститорите

Българската агенция за инвестиции работи основно с фирми в областта на производството, информационните технологии, високотехнологични услуги, аутсорсинг.

Това каза в интервю за агенция Фокус Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Добрев: Привлекли сме почти 7 пъти повече инвестиции

Привлекли сме почти 7 пъти повече инвестиции в сравнение със същия период през миналата година. Това заяви министърът на икономиката,...

Статистически има доста голям ръст на чуждестранните инвестиции спрямо миналата година. До края на април миналата година привлечените чуждестранни инвестиции са били около 60 млн. евро, тази година са около 400 млн. евро.

Според мен в предишни години спадът беше малко преувеличен и беше повече статистически, отколкото реален. Сега този ръст не се дължи на някакво голямо засилване на инвестициите, но естествено – по-хубаво е цифрите да показват ръст, отколкото спад, посочи Стефанов.

Една фирма в България, която върне голям заем към фирмата-майка, статистиката автоматично отчита като отрицателна инвестиция. Например за миналата година за една от големите немски компании в България разликата между взетите и върнатите в края на годината средства беше към 200 млн. евро. Статистиката го отчете като отрицателна инвестиция към Германия и на някои хора това им стигаше да започнат да пишат как немците се изнасят от България, каза той.

Тази година почти всички проекти, по които се работи в агенцията, са свързани с производство.

Борисов: Идват истинските инвеститори

В България започват да идват истински инвеститори. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на откриването на филиала на южноафри...

Миналата година имахме десетина големи проекта за първото полугодие, по които работихме и почти всички бяха в сферата на аутсорсинг, тоест фирми, които идват тук с идеята да разкрият кол център, център за някакви споделени услуги – финанси, счетоводство и т.н.

Тази година почти всичките проекти, по които работим, са в сферата на производството, за фабрики – с 200, 500 до 1 000 души. Основно в промишлености, свързани с автопроизводството, тоест различни видове части и компоненти, основно на европейски фирми – германски и австрийски. За мен това е добър знак, защото решението да се построи завод и фабрика изисква по-голям капиталов ресурс, каза Борислав Стефанов.

Според него тази година има малко повече доверие, спокойствие сред инвеститорите. Самият факт, че повечето проекти са такива, говори, че имат по-дългосрочна визия за България, каза той.

Редактор: Мая Боева

Инвестициите у нас се увеличили значително

Наистина през последните години инвестициите в България се увеличиха много значително. Това каза пред БНР Борислав Стефанов, изпълнит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com