Нова газова криза грози България

5151
Нова газова криза грози България
Повторение на 2009-а не е изключено

"Нова газова криза грози България", алармира "Новинар" и цитира разпространена вчера информация, че газовите преговори между Русия и Украйна са забуксували.

За вестника бившият шеф на "Булгаргаз" Васил Филипов е потвърдил, че повторение на газовата криза от 2009 г. не е изключено.

Природният газ поскъпва с 4.34 % от днес

Природният газ поскъпва с 4.34 % от днес, съгласно решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Промяна на цената на ...

„Русия максимално ще се изпробва този коз да изнудва Украйна, за да й вземе газопроводите, както стана преди месец и половина с Беларус.

Логично Украйна няма намерение да ги преотстъпи”, заяви той. Целта на Русия е да вземе тръбите на черноморската държава, тъй като нямала пари да строи „Южен поток”. Ако Москва успее да придобие 8-те тръби на Украйна, тя ще спре въобще да говори за този енергиен проект.

Според Филипов потенциална опасност за България има поне за период от 3 години. Спирането на доставките ще засегне страната ни, тъй като според него българското правителство не е взело мерки за диверсификация на доставките. „Българската енергетика е оставена в ръцете за изцяло работещи за руските интереси личности.

В момента се реализират най-различни хватки, включително и производство на фалшиви договори, меморандуми за интерконтекторни връзки с Румъния, за Сърбия и за Гърция и Турция”, заяви бившият директор. По негови данни за едната част от връзките няма условия да бъдат изградени, а за другите няма газ, който да потече по тях. Той добави, че хранилището в Чирен е по-празно в сравнение с 2009 г.

Напрежението между Русия и Украйна заради руския газ се повишава

Напрежението между Русия и Украйна днес отново се повиши, след като Киев обяви, че през 2012 година ще намали наполовина количеството н...

Филипов добави, че служителите в ресорното министерство умишлено симулират дейност, за да не бъде разбита енергийната зависимост на България от Русия. На въпрос дали икономическият министър Трайчо Трайков заблуждава за диверсификацията, той отговори: „Премиерът не е компетентен по този въпрос. Той даже не пита когото трябва, а Трайков симулира дейност и върти само един служебен туризъм”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика