Плодовете и зеленчуците ни са по-добри от вносните

4363
Плодовете и зеленчуците ни са по-добри от вносните

Качеството на българските плодове и зеленчуци на пазара е добро – не много добро, не отлично, не задоволително, а добро. Това каза председателят на Националния съюз на градинарите в България Слави Трифонов. Доматите и краставиците са с много добро качество, смята той, цитиран от Стандарт нюз.

"В страната има области, където имат проблеми с доматите. Това е така заради градушките и заради това, че масово около 60 дни не е валяло и въздушната влага е много ниска. Тези, които са без системи за напояване, а това е рядкост в оранжериите, имат проблеми и добивите ще бъдат по-ниски. Доматите, които са на пазара, са с добро качество, краставиците също. Прасковите са с много добро качество, на кайсиите вече сезонът им отминава, но също бяха с много добро качество", каза още Трифонов за Фокус.

Трета хранителна верига замразява цени

Трета търговска верига се включва в споразумението да не се увеличават цените на 10 продукта за срок от три месеца, съобщи пред "Фокус...

"За десертното грозде сушата е много добра от една страна, защото няма болести, но от друга страна - при 60 дни засушаване с 40-градусови температури, при всички случаи е нужно поливане. Там, където регионите са били ударени от град, има много голям проблем с качеството, а и с добивите и това ще даде отражение и върху реколтата при плодовете и догодина", допълни той. "Следя бюлетина на Държавната комисия по стокови борси и тържища всеки ден. Цената на едро е около 1–1,30 лв. на доматите и при краставиците също е от 1 до 1,30 лв. на едро. Дините от днес са на 0,30 лв. цена на едро, пъпешите са 0,45 – 0,50 лв.", посочи още Трифонов.

"Цените на дините са равни на тези от миналата година, а на пъпешите са малко по-ниски. Цените на доматите и краставиците са с около 20% по-високи от миналата година. Причината е засушаването. Ниската въздушна влага влияе изключително много на добивите", обясни Слави Трифонов.

"В момента на пазара преобладават вносните плодове и зеленчуци. Вносните плодове и зеленчуци в момента са с по-ниски цени, но са и с по-ниско качество. Нашите плодове и зеленчуци при по-високи цени се продават по-добре в момента", подчерта той.

"Много малка част от българската продукция от плодове и зеленчуци отива за износ, няма и 5%. В момента най-купувани са дините и пъпешите, каза още Трифонов. По европейските стандарти дините и пъпешите не са плод, те са зеленчуци. В момента при плодовете е краят на сезона на кайисиите, сега е сезонът на прасковите, сега сме и в началото на сезона на ранното десертно грозде", допълни Трифонов.

10 хранителни продукта с таван на цените

Министърът на земеделието Мирослав Найденов е постигнал споразумение с търговските вериги Метро и Кауфланд цената на десет основни хр...

По повод това, че днес е Световният ден на динята, Слави Трифонов разказа, че в САЩ, в щата Джорджия, където се намират най-големите производители на дини в света, има един огромен пазар на производителите на дини. "Можете ли да си представите – купчина от дини, която е висока 20-25 метра. Там празнуват този ден на динята", каза Слави Трифонов.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика