Първокласно вино се ля из лозите на Винпром Пещера

11481
Първокласно вино се ля из лозите на Винпром Пещера
Лидерът във винопроизводството и тази година заряза за здраве и берекет по нов стил

Един от най-древните празници в календара на Българската православна църква вчера премина под знака на руйното червено вино, песните от изгрев слънце и веселието край най-плодородното лозе.

Поне така изглеждаха нещата край масивите на най-големия производител на вино и ракия у нас - Винпром Пещера.

Компанията събра по традиция своя мениджмънт и стотици служители, за да зарежат всички мъже заедно за здраве и берекет през 2012 година. Тази година празникът на лидера в бранша уважиха и ръководителите на представителни институции като Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) и Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), както и кметовете на местните общини.

Древните обичаи на Трифон Зарезан гласят, че колкото повече червено вино се лее на лозето още от изгрев слънце, толкова по-плодородна и успешна ще е годината за лозарите. Тази традиция и до ден днешен се съхранява и спазва ежегодно в районите, наследяващи майсторлъка на древните лозаровинарски родове. Известният именно с винарството си край на община Пловдив вчера подслони стотици експерти в производството на висококачествени вина и ракии.

В ранната утрин, край една много малка част от 15 000 декара лозя на Винпром Пещера, бе пресъздаден един истински древен Трифон Зарезан. Както традицията гласи, най-висшият лозар в района пръв зарязва лозето.

Като изпълнителен директор на компания наследяваща традиции от 1939 г., Иван Папазов спази до последния детайл всеки един от обичаите на древните лозари, като дори поля лозето с най-добрата реколта от класното червено вино на компанията „Домейн Пещера”.

След него ритуалите бяха почетени и от Пламен Моллов, председател на НЛВК, както и от единствената дама, която до сега е зарязвала в лозята на Винпром Пещера – г-жа Антоанета Бакалова, регионален директор на ИАЛВ. Директорът на Винпром Пещера - Иван Папазов нарече лозето за здраве и берекет и пожела на своите колеги още по-успешна гроздоберна кампания през 2012 г.

През изминалия септември най-големият винопроизводител у нас събра десетки хиляди тона грозде с отлични вкусови и качествени показатели. Още тогава Иван Папазов обеща, че скоро това грозде ще зарадва сетивата на любителите не само на ракията, но и на изтънчените вина.

Компанията спази обещанието си и само преди два месеца пусна в търговската мрежа нова марка първокачествено вино, която експертите в бранша очакваха още от месец март 2011 г. Тогава в рамките на Винария 2011, Винпром Пещера представи първите проби от виното си, с които обра златните и сребърни отличия под носа на наложени конкурентни марки. Виното „Домейн Пещера“ вече завладява родните и международни пазари със сортовете Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне и Мускат, а на пролет се предвижда да бъдат пуснати и сортовете Мавруд, Каберне Фран, Сира и любимото на всички и модерно Розе.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика