"Ройтерс": Г-7 ще наложи таван на цените на руския петрол

2052
"Ройтерс": Г-7 ще наложи таван на цените на руския петрол
Снимка: Saudi Aramco

Очаква се днес (2 септември) министрите на финансите от Групата на седемте (Г-7) да потвърдят плановете си за налагане на таван на цените на руския петрол, съобщава „Ройтерс“. Мярката на Великобритания, Германия, Италия, Франция, Канада, САЩ и Япония цели да се намалят приходите за Владимир Путин, който продължава да финансира войната на Русия в Украйна.

В същото време от Г-7 искат да се запази потокът на суров петрол, за да се избегнат ценови скокове. Това са съобщили представители, участващи в срещите на Групата на седемте, цитирани от агенцията.

Налагането на таван на цената на петрола от Русия може да се окаже трудна задача

Лидерите на Г-7 се съгласиха да обсъдят възможността за поставяне на ценови таван на руския петрол и газ. Целта е да се ограничат спосо...

Министрите от клуба на богатите индустриални демокрации ще се срещнат днес и вероятно ще публикуват общо комюнике, в което да изложат плановете си за изпълнение на мярката.

„Вероятно ще се стигне до сделка“, казва едно от официалните лица, като добавя, че не е ясно колко подробности ще бъдат разкрити. Например може да не бъде оповестено равнището на ценовия таван на барел, над което спазващите правилата държави ще отказват застраховка и финансиране на руски товари със суров петрол и петролни продукти.

"Искаме да изпълним най-накрая това ограничение на цените на петрола", заяви британският финансов министър Надхим Захави на събитие във Вашингтон ден след като обсъди ограничението с колегата си от САЩ Джанет Йелън.

Русия спира да доставя нефт на страни, които налагат таван на цените му

Русия няма да доставя петрол и петролни продукти на онези страни, които слагат таван на цената му. Това заяви руският вицепремиер Алекс...

Въпреки намаляващите обеми на износа на петрол от Русия, приходите ѝ по това перо през юни са се увеличили със 700 млн. долара спрямо май - поради цените, повишени от войната в Украйна, съобщи Международната агенция по енергетика миналия месец.

През юни западните лидери се споразумяха да проучат възможността за въвеждане на таван, с който да се ограничи цената, която рафинериите и търговците могат да плащат за руския суров петрол. Това е ход, който Москва твърди, че няма да спазва и може да осуети, като доставя петрол на държави, които не се съобразяват с ценовия таван.

Някои представители на Г-7 заявиха, че ограничението се нуждае от по-широка подкрепа. Според тях то може и да не бъде успешно без участието на големите потребители на петрол Китай и Индия, които едва ли ще подкрепят плана. Други служители на Г-7 обаче казаха, че Пекин и Ню Делхи са изразили интерес да купуват руски петрол на още по-ниска цена в съответствие с ограничението.

Цените на руския петрол се повишиха в очакване на ембаргото на ЕС, което ще влезе в сила през декември. Суровият петрол “Уралс“ се търгува с отстъпка от 18 до 25 долара за барел спрямо бенчмарка „Брент“, което е по-малко от отстъпката от 30 до 40 долара в началото на годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com