X
 
 

Боил Банов поиска оставката на директор, отказал да назначи учител без конкурс

9069 8
Боил Банов поиска оставката на директор, отказал да назначи учител без конкурс
Снимка: БГНЕС
Министърът на културата Боил Банов поиска оставката на директора на Националното музикално училище в София - Столина Добрева. Повод за реакцията на министъра стана пост във Facebook на оперната певица Дарина Такова.

Тя кандидатствала за преподавател в училището, но директорката й обяснила, че като всички кандидати за поста трябва да премине през обявения конкурс. А той включвал изпълнение на 5 произведения в съпровод на пиано.

Сдружение към МК: Защо НДК е затворено, след ремонт за 45 000 000 лв.?

"След скъпия ремонт за 45 000 000 лева, платени от българския данъкоплатец, Националният дворец на културата (НДК) в София хлопна кепен...

В поста си, световноизвестната оперна певица Дарина Такова обяснява, че от 12 години не е на сцена заради травма на гласните струни, но иска да предаде опита си на учениците в музикалното училище. Боил Банов обяви случилото се за недопустимо и че очаква оставката на директорката още в понеделник. 

"Ако някой иска да изнеса програма от 5 произведения пред която и да е комисия, трябва да поеме отговорността да се свърже с мой агент, да ми плати хонорар или да поеме финансовата и правна отговорност пред съдебната власт на Белгия, където водя 13-годишно дело срещу лекаря, осакатил моя инструмент (нека го наречем така, може би ако на китарист, пианист или тромбонист обясним, че ЧОВЕШКИЯТ ГЛАС Е МУЗИКАЛЕН ИНСТРУМЕНТ, на който обаче струните, клапите и клавишите не могат да бъдат заменени с по-нови или по-здрави, ще проумеят, че певците не са "втора класа музиканти", както обичат да се шегуват още на консерваторско ниво и явно този манталитет си им остава завинаги).

Аз не пея. От 12 години. Това е най-тежкият факт, който ми се е налагало да приема през целия си съзнателен живот. По-тежък от смъртта на най-близки хора. По-тежък от загубата на каквото и да било материално или нематериално притежание. Не пея. Не защото не искам, не и защото не мога, а защото не мога да го правя така, както съм го правила на сцената на Миланската скала, Ковънт гардън и Метрополитън. Ако не пея така, няма да пея никак.", пише в своя пост Дарина Такова.

В коментар под поста на оперната певица потребител е задал следния въпрос:

Защо министър Банов не желае по-ниско ДДС за книгите, пита сдружение

В предложения за обществено обсъждане проект на Стратегия за развитие на българската култура (2019-2029 г.) абсолютно никъде не се спом...

"Моля ви!!! Обяснете ми, че не разбирам... конкурсите са обявени официално от Министерство на културата, включително конкурс за преподавател по класическо пеене и когато г - жа Добрева ще го провежда ЗАКОННО, се иска оставката й??? Т.е. ако беше благодарила на г - жа Такова за тази чест и я беше назначила без конкурс, той щеше да отпадне и законните кандидати, които отговарят на всички изисквания, макар и "некадърни" нямаше да й искат оставката? И да съдят училището за неправомерно назначение без конкурс? Т.е. г - жа Добрева така или иначе е виновна, защото иска да проведе обявен конкурс? С огромното ми уважение и възхищение от таланта на Дарина Такова, моля да се обясни, защо е виновна г - жа Столина Добрева, че има обявен конкурс за преподавател по класическо пеене и по закон той трябва да бъде проведен. И защо се излива толкова злоба към директор, чиито постъпки са напълно законни."

Ето и целия пост на Дарина Такова:

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 7 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Когато за заемането на една свободна длъжност се изисква това да стане чрез провеждане на конкурс, при съответни изисквания на които трябва да отговарят отделните кандидати, не е допустимо процедурата да се провежда по друг ред и условия. Друга тема е, че у нас значението и използването на принципа на конкурсното начало много често се преувеличава.
 • Анонимен 6 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Всички сме равни, ама някои са "по-равни", според тюфлека министъур ! А по-горе Шишкавица много усилено се плюнчи, явно че е някакво мазало .
 • Анонимен 5 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  След като тази ВИПаджийка е с УВРЕДЕНИ гласни струни, как ще преподава пеене, с писане по дъската - по еБанов-ски ли ? Чукундур министър, ОЛИГОФРЕН !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Физиономия на Говедо, порода - добитък ! Ами ГРОБарин ...
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Ъоя д зевс полегнал пие ракия и яде грозде
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Това вече е върха. Какъвто министъра, такава и държавата. Чак пък и оставка иска. А народа иска твоята оставка корумпирано министър че.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Потресена съм от случая,който е невероятно абсурден и може да съществува само в България.Министър на културата иска оставката на директор на музикалното училище,защото тя иска да спазва закона!!!т.е.,уважаеми господин Банов,как ще обясните на всички останали кандидати,че няма да бъдат допуснати ди конкурса?за да се назначи отдавна залязла звезда без конкурс? Изключителната Албена Данаилова,концерт виж още ›› майстор на Виенска Филхармония(има ли по голяма атестация),и великолепен солист,ценен от целия виенски музикален свят,се яви преди няколко месеца на конкурс за преподавател е Консерваторията на равна нога с всички конкуренти,какво ще кажете ,уважаеми Господин Банов за това?а това щеше да и се случи ,ако беше кандидатствала и за последното музикално училище в страната,без директора му да бъде заплашен със оставка
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Е,под достойнството ни е да се явим на конкурс определен от министерството на културата.Голям праз че сме били оперна певица или нещо подобно. Като ти е толкова голямо егото защо не кандидаства за преподавател например в меката на оперното пеене -Италия. Ама май нещо коловозецът ти е слаб за Европата? Но ,аз се смятам за специална и българскиге преподаватели са по-нисша класа от мен. Абсо виж още ›› лютно права е директорката на училището.