До 13 април ще продължи дистанционното обучение на учениците

6558
До 13 април ще продължи дистанционното обучение на учениците
Снимка: pixabay.com

До 13 април ще продължи дистанционното обучение за учениците, наложено заради мерките срещу разпространението на коронавируса. Това става ясно от писмо на министъра на образованието Красимир Вълчев до директорите на училища.

"През първите дни целта беше да осигурим организационно и технологично обучението, и да компенсираме част от пропуснатите вече дни за упражнение и затвърждаване на знания. Никой от нас не беше готов за тази ситуация, но благодарение на вас се справихме. Благодарим ви за усилията, енергията и ентусиазма, които вложихте. Към днешна дата, това което можем да кажем с висока степен на вероятност е, че преустановяването на присъствената форма на обучение в училищата ще продължи поне до 13 април 2020 г. Това ни изправя пред задачата да направим електронната форма на обучение още по-пълноценна," се казва в писмото с указания на министъра на образованието.

Как да изберем правилното училище в период на криза?

Едно от най-големите предимства на съвременното общество е достъпът до технологии. Учебните програми са насочени към повишаване на комп...

Той отбелязва, че в следващите дни усилията трябва да са насочени към започването на преподаването на нови знания на учениците, където това не е направено.

Синхронната форма на дистанционно обучение се сблъсква с редица ограничения /достатъчно електронни устройства във всяко семейство, наличен и достатъчно бърз интернет, здравословно допустимо време за работа с екран/ и затова се препоръчва редуването й с асинхронната форма. По преценка на учителите могат да се редуват уроци за упражнения, повторение, обобщение, както и преподаването на нови знания чрез синхронната и асинхронната форма.

Препоръчва се по-пълноценно използване на възможностите на проектно-базираното обучение, при което на учениците се поставя конкретна задача - дневна, седмична или с по-дълъг срок. Тя може да бъде изпълнена само след извършването на предварителна подготовка - търсене, подбор, анализ и използване на информация от различни източници.

Препоръчва се да се подобри организацията за дневната натовареност за учениците и по-координирано възлагане на задачи от различните учители, които са от пети до 12-и клас. Директорите и класните ръководители трябва да направят анализ на организацията на работа /кой учител с кои ученици по кое време и колко работи/, така че дневната натовареност на учениците от първи до седми клас да е до 6 астрономически часа, а на учениците от осми до 12-и клас - до 7 астрономически часа, като част от това време не е в електронна среда. Разпределението на часовете от разстояние не е необходимо да повтаря седмичното разписание.

Важна препоръка на МОН е приоритетно да се залагат уроци по български език и литература, математика, природни науки, обществени науки, но това не отхвърля възможността да се включат и часове по чужд език или друг предмет, който за конкретния клас или випуск е от особено значение.

Издателства осигуряват безплатен достъп до учебниците си

Издателство "Просвета" и "Клетт" пускат безплатен достъп до учебниците заради принудителната ваканция за учениците във връзка с грипа и...

Работата в областта на изкуствата и технологиите може да е ефективна и чрез проектно-базирано обучение, при което се поставят индивидуални или екипни задачи за създаване на продукт, за изготвяне на проект, за изработване на презентация, а в спорта - чрез препоръки за поддържане на физическата активност и изпълнението на леки физически упражнения в домашни условия, между отделните уроци по останалите предмети.

Препоръчва се да се запазят и усилят положителните нагласи за учене в електронна среда, като на този етап не се отбелязват оценки в училищната документация, а учителят да следи ангажираността и активността на всеки свой ученик. Преподавателите могат да си водят бележки за работата и за напредъка на учениците си, а при необходимост да предоставят обратна връзка на родителите.

Необходимо е да се премине към работа с електронни платформи от учителите, които досега не са ги използвали, тъй като те предоставят възможност за по-пълноценно обучение. Интернет приложенията, социалните мрежи или електронната поща може да продължат да се използват за връзка с родителите. Училищата по техен избор могат да продължат да работят с познатите им платформи и ресурси.

В бъдеще чрез създадените профили на учителите и учениците в домейна на МОН - edu.mon.bg, ще се осигурява всяка интеграция с информационните системи на Министерството на образованието и науката. Затова създадените акаунти на учениците и учителите трябва да им бъдат предоставени в разумен срок. Самите профили са в МОН, а не в Майкрософт. МОН е осигурило интеграция на тези профили и безплатна поддръжка за платформата Майкрософт Тиймс, като ползването й не е задължително в този момент, а е възможност.

За професионалните гимназии е подходящо да се организират интегрирани уроци по теория и практика, да се даде приоритет на теоретичните учебни часове и да се редуцират практическите до практико-приложните разработки, проекти, чертежи, изследователски дейности.

Учениците са освободени да не присъстват в училище

Поради извънредните обстоятелства с развитието на заболеваемостта с коронавирус и предпазването на разпространението днес, 13.03.2020 г...

За учениците, които не са обхванати в обучение от разстояние, ще се промени проектът "Подкрепа за успех" с цел включването им в допълнителни присъствени занимания след възстановяването на учебния процес в училищата, информират от МОН.

По време на пандемия: Как да работим от вкъщи с деца

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование