Как в ЧДГ "Монтесори" работи девизът "Помогни ми да се справя сам"

12565
Как в ЧДГ "Монтесори" работи девизът "Помогни ми да се справя сам"
Снимка: Асоциация Монтесори

Детската градина е първото възпитателно заведение в етапа на развитие на всяко дете. Тя е мястото, където започва началното образование на детето и където то получава първите грижи и възпитание. Но образованието в никакъв случай не значи само придобиване на знания. То е начин на възприятие на света, усет към красивото, доброто. Затова изборът на учебно заведение може да се окаже труден за родителите. 

Понеже от Actualno.com останахме очаровани от мястото, се свързахме с директора на ЧДГ "Монтесори" Теодора Таскова, която ни разказа повече за начина по който възпитават малките си ученици, какви дейности развиват и каква е средата, която ги заобикаля.

Скоро възпитаниците на Частна детска градина "Монтесори" ще демонстрират израстването си с концертна изява. Така традиционно приключва учебната година и започва ваканцията. Нетърпението винаги е голямо, защото в игрите и разнообразните занимания в детската градина малчуганите придобиват много знания, умения и нови способности, с които искат да се похвалят.

"В този концерт, който е специално за родителите и ще се състои в началото на юни, участват абсолютно всички наши възпитаници. Независимо от активността им на сцената, там се качват деца от 2 до 7 годишна възраст - дали с песен, с танци или друга изява, те ще бъдат на сцената", разказа директорът Теодора Таскова.

Да не се чувства пренебрегнато никое дете и да разполага със свобода на избор и творческа среда е част от концепцията "Монтесори", застъпена в педагогическата програма на частната детска градина.

ЧДГ "Монтесори" е създадена през 1996 година. Разполага с 2 бази - първата е в сградата на Националния учебен комплекс по култура (НУКК) - кв. "Горна баня", а втората – в кв. "Овча купел". Към детската градина има и филиал за предучилищна подготовка, като курсовете се водят в Културен дом "Красно село" и са предназначени за всички желаещи, не само за възпитаниците на детската градина.

Основател е Асоциация "Образователен център Монтесори", която има за цел да развива в практически, методически и научен план идеите на д-р Мария Монтесори. Те са свързани преди всичко с уважението на детската личност и необходимостта тя да се изгражда свободно, следвайки своите потребности и стремежи.

"Задачата ни всъщност не е да работим изцяло и само по метода на Мария Монтесори. При нас, например няма смесени групи, в които големите да помагат на малките. Групите ни са възрастови, за да можем да подготвим децата за училище по българските образователни стандарти. Учебният ни план е съобразен с всички изисквания на МОН, за да могат да получават завършващите 7-годишни деца задължителните удостоверения за постъпване в първи клас.

От Мария Монтесори при нас се ползва подходът към децата – с внимание, ненатрапчив, но да подтиква децата в посоката, в която учителят иска, за да може детето да знае и да може. И правилата – правила при хранене, правила на взаимоотношения с децата, с възрастните – това са основните неща, които ние ползваме от "метода Монтесори", посочи Таскова.

 

Характерно за ЧДГ "Монтесори" е също, че активно се ползват и познавателните когнитивни дървени игри на Мария Монтесори, които са много специфични и съпътстват учебната дейност. "Вкарваме игрите на Монтесори, когато учим за човешко тяло или когато по математика учим за различни геометрични фигури, за тежести, за място в пространството. Чрез игри и също чрез литературни текстове, увличаме децата да научават все повече и повече. Художествената литература можеш да я направиш по-достъпна както в математиката, така и във всяка друга дейност", разказа още директорката и обобщи: "Монтесори девизът "Помогни ми да се справя сам" изцяло важи за нашата работа".

Ключът към успеха

Малкият брой деца в група – по 12 позволява индивидуален подход, за да може да е по-спокойна обстановката, което пък предполага повече внимание към децата и повече умения и знания. Точно по тази причина в ЧДГ Монтесори е невъзможно да се пропусне занимание и трупането на знания става по спираловидния начин – с всеки ден надграждане, надграждане… "Малкият брой деца и постоянното обучение без компромиси - на това основно сме заложили, за да има знания", коментира Таскова.

Програмата

Децата са ангажирани в различни интелектуални, творчески и  двигателни занимания по основните образователни направления, съобразени с държавните образователни изисквания. В програмата са включени още английски език, изобразително изкуство, музика, народни танци, бални танци, плуване, познавателни и творчески игри.

По-различното е, че спортът, движението, ритъмът са по-активни, отколкото другаде. В ЧДГ Монтесори децата имат учител по физическа култура, учител по плуване и по танци – народни, стандартни, бални, също музикален ръководител, преподавател по пиано.

Имаме в базата в Горна баня и Творческо ателие, в което истински художник работи с децата. Сега там дечицата имат по 1 астрономически час с известния художник Румен Статков и попиват неговите обяснения, с неговите начини на изразяване в изкуството, което е много ценно.

"Предстои ни през лятото да извадим изцяло режима навън - изваждаме масички, слагаме пособия и децата рисуват на двора, като закусят още и излизат навън. Имаме много хубава база и на едното, и на другото място, и има възможност децата да прекарват повечето време навън", добави Таскова.

5 часа седмично децата учат английски език, като не се обучават само желаещите, а всички деца, но не от 2 годишна, а от 3 годишна възраст.

В детската градина има и индивидуално обучение за всяко дете, което има желание и е навършило 4 годинки по допълнителни дисциплини като пиано, балет, италиански език, също занимания с логопед.

Подбран екип от квалифицирани педагози, преподаватели, психолози и помощник-възпитатели подпомага и поощрява придобиването на позитивни умения и навици от децата.

Странични занимания

"Имаме 5 микробусчета, с които децата пътуват сутрин и следобед. Тези бусчета използваме и за да отидем до някоя забележителност да посетим примерно Дендрариума, операта … Покрай пандемията имаше малко затишие, но иначе ходим в операта и посещаваме спектакли там. Децата на "Вълшебната флейта" бяха просто поразени. Родителите трудно отделят време, не че не искат, ние пък имаме възможност да го направим и го правим", разказа още директорката.

Тя подчерта, че  децата са много интелигентни и когато е индивидуално отношението към всяко едно дете - да му покажеш, че го обичаш, че го считаш за нещо много важно във взаимоотношенията, то се чувства оценено. "При нас не че са подбрани децата, просто когато е по-малък колективът има възможност и такива по-фини неща да се случват и аз смятам че тук помагаме много на родителите, за да изградим децата като знаещи и можещи", отбеляза още Таскова.

Тя съобщи че сега за Великден децата ще правят едни големи яйца, които се слагат в двора и разказа как за Коледа и за Баба Марта украсяват дървета пред културния дом Красно село и лицея. "Стараем се позитивното, което е свързано и с традицията, да присъства в заниманията. Не че другите не го правят, те със сигурност го правят на много места и сигурно са и по-добре оборудвани, но тук залагаме на тази активност във взаимоотношенията и на това да покажеш на детето, че е ценено", каза тя.

Обратната връзка

Психологът на ЧДГ "Монтесори" в началото на всяка учебна година прави оценка на входно ниво на децата по отношение на памет, мислене, моторика, координация, въображение. Същото се прави и в края на учебната година. В хода на обучението се проследява за всяко едно дете как е протекла учебната година, как е успяло да надгради заложбите си, да натрупа знания и да разгърне потенциала си.

"Това, което ние правим и е много интересно и го няма другаде, е Дневник на детето, в който е почти всичко, свързано с пребиваването му в детската градина", съобщи още директорката.

В други детски градини такова нещо няма: Дневникът идва в понеделник с детето и в петък то го връща на родителите да го видят, като във всеки ден учителят записва различните ситуации, през които се минава, съответно децата имат страничка, на която всяка седмица творят за нещо, което ги е впечатлило. Там има съобщения към родителите, съобщения от родителите, има правилата за поведение и всичко свързано с детския колектив.

Дневникът на детето е малък - формат А5, но дава възможност на родителя да комуникира и да е в течение с творчеството на детето.

"В края на всяка година по самото дневниче се вижда как детето е израснало – променят му се и рисунките, апликациите, и цветовете, които използва", коментира Таскова и отбеляза, че инициативата с дневниците се прилага вече 8 – 9 години,така че е набран много опит. "Правим срещи с родителите, контактуваме, но Дневникът  е един вид портфолио – как се развива детето", добави тя.

Ново предизвикателство

Учебното заведение "Монтесори" възнамерява да направи помагало за "Монтесори добрите маниери", което ще включва правила на поведение, начини на взаимоотношения, уважение към околните, също себепредставяне - добрите маниери във всяко едно отношение. Ще бъде предназначено и за деца, и за родители, но, както казва директорката на градината - не само за нашите родители и деца, а ако някой друг се интересува, да бъде полезно и за него.

Ако от "Монтесори" са привлекли вниманието ви и смятате, че учебното заведение предлага подходяща среда за вашето дете, можете да се свържете с тях. Оставяме на разположение техните контакти.

Адрес: гр. София 1614, кв. Горна баня, ул. ''Вечерница'' № 21 (в сградата на Националния учебен комплекс по култура)

Е-мейл: dg_montessori@abv.bg

Телефон: 02 957 8689

Мобилен: 0885 65 56 96

http://montessori-bg.org

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com