Приемът с матура няма да влоши "Право"-то, смята Даниел Вълчев

3646
Приемът с матура няма да влоши "Право"-то, смята Даниел Вълчев
Снимка: БГНЕС

Качеството на юридическото образование няма да се влоши заради факта, че тази година приемът в специалност "Право" в Софийския университет ще става с матура. Така категорично деканът на Юридическия факултет в университета и бивш министър на образованието - проф. д-р Даниел Вълчев темата.

Дебатът в обществото се повдигна след като ръководството на СУ взе решение във 116 от 118 -те специалности да се влиза с оценката от зрелостните изпити. Само за медицина и фармация остават кандидат-студентските изпити.

Проф. Даниел Вълчев: Ако рано или късно всички ще преболедуваме от коронавирус, в момента какво точно правим?

„Кризата в момента е достатъчно сериозна, за да я оставим само в ръцете на правителството“. Това заяви в предаването &bdquo...

СУ реши: Почти за всички специалности приема бакалаври с оценки от матурите

Действително Академичният съвет взе това решение. Причината е страхът от събиране на големи групи заради коронавируса. По тази причина академичният съвет взе решението за това изключение тази година, обясни деканът на Юридическия факултет в СУ.

Вълчев подчерта, че решението – да се признава оценката от матурата за специалност "Право", все още не е окончателно, макар че най-вероятно ще бъде прието.

"Правото е регулирана професия, поради което изискванията за входа във висшите училища се регулират от една наредба за единните държавни изисквания за специалност "Право". Министерският съвет ще трябва да приеме промяна на тази наредба и по изключение само за тази учебна година ние да приемаме с оценка от ДЗИ", обясни той.

"Дебатът в обществото е по два различни въпроса – няма ли този лесен вход да доведе до снижаване на качеството на юридическото образование… И вторият е – не се ли нарушават правата на кандидат-студентите, които цяла година са се готвили по български език и история", посочи бившият образователен министър.

И отговори: "Не се нарушават, защото в повечето юридически факултети в света входът е свободен. Големият проблем е да завършиш, а не да влезеш. Държавните зрелостни изпити дават над 10 години стабилни, и според мен справедливи резултати. Стандартизиран изпит, който еволюира, което дава основание да му се вярва."

Даниел Вълчев: Борисов е перфектният сумист: има маса, техника и характер

Бившият образователен министър Даниел Вълчев заяви пред бТВ следното по отношение на евроизборите: "Не съм изненадан от резултата от из...

Що се отнася до качеството на юридическото образование, Вълчев припомни, че в Юридическия факултет има високи стандарти и строги правила, а нивото е видно от големия процент успеваемост на студентите на адвокатските и магистратските изпити.

"Нивото на обучение в Юридическия факултет в СУ е изключително високо. Не искам да обиждам никого, но нивото е ниско в други правни факултети. Това е проблемът – в България няма единен завършващ изпит за всички юристи в България. Не може при нас адвокатският изпит да е труден и да завършват около 80% от студентите, а в други факултети изпитът да се състои в това да отговориш кой век е създадена България – 7, 17 или 27. Не трябва да прикриваме тези факти и трябва да се вземе решение", поясни Вълчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование