Ако Австрия и Германия въведат ограничения за прием на бежанци, Словения ще направи същото

1884
Ако Австрия и Германия въведат ограничения за прием на бежанци, Словения ще направи същото
Снимка: Getty Images/Guliver

Ако Австрия и Германия въведат ограничения за прием на бежанци, Словения ще направи същото.

Това се казва в съобщение на словенското правителство, което бе публикувана часове след изявлението на австрийския канцлер за временно спиране на Шенгенските споразумения от страна на Австрия.

Австрия въвежда контрол по всичките си граници

Австрия въвежда пълен контрол по своите граници, мигрантите ще бъдат проверявани и онези от тях, които нямат право на убежище, ще бъдат...

"Съгласно Шенгенските правила Австрия може да въведе контрол по границите си, ако се е създала ситуация, която застрашава сигурността на държавата. Тази мярка обаче трябва да бъде оповестена на всички държави - членки и на Европейската комисия", се казва още в съобщението от Любляна.

Ако Австрия въведе граничен контрол за страните - членки от ЕС, за да има контрол на границата и бежанската вълна, Словения веднага ще въведе същите мерки, предупреждава правителството в Словения.

Любляна призовава за общоевропейско решение на мигрантската криза, но предупреждава, че ще вземе строги и решителни мерки, ако се стигне до заплаха за националните интереси и ако има едностранни действия от страна на други държави.

Припомняме, че австрийският канцлер Вернер Файман в интервю днес за в. „Йостерайх“ съобщи, че Австрия въвежда повсеместен контрол на границата си, ще контролира строго мигрантите и ще връща онези, които нямат право на убежище.

23 000 бежанци са влезли в Европа от началото на годината

Около 23 600 бежанци са влезли в Европа в първите две седмици на 2016 г., сочат данни на Международната огранизация по миграция, цитир...

Файман изтъква, че действието на шенгенското споразумение временно се прекратява. Както Германия ние усилено ще контролираме нашата граница и ще връщаме бежанци, каза той. Всеки, който идва у нас, трябва да бъде подложен на усилена проверка. На онези, които нямат право да получат статут на бежанци или изобщо не подават молба за получаване на убежище, ще бъде отказан достъп до страната. Ако Евросъюзът не успее да защити външните си граници, бъдещето на Шенгенското споразумение ще се окаже под въпрос, смята канцлерът на Австрия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com